Hipertensiunea: cum o poti evita?
history_edu ele.ro calendar_month 03 Nov 2009, 16:47
Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecventa dupa 40 ani, cu care nu e de glumit! Iata care sunt pasii principali pentru a evita hipertensiunea si complicatiile ei !
1. Consuma iaurturi
Bogate in calciu, iaurturile contribuie la diminuarea riscului de a face hipertensiune. Sunt de ajuns doua iaurturi naturale si degresate pe zi pentru a reduce tensiunea arteriala. Se recomanda 1 200 mg calciu zilnic atat pentru femei, cat si pentru barbati.
2. Trebuie sa limitezi aportul de sare?
Deoarece sarea absoarbe apa atunci cand trece in sange, ea mareste presiunea in vase si favorizeaza hipertensiunea. Un studiu efectuat pe 11 000 europeni a demonstrat ca cei care consuma sare in cantitati mai mari au si o tensiune arteriala mai ridicata. Cu toate acestea, se pare ca reducerea cantitatii de sare consumate n-a redus semnificativ si tensiunea! Obiectiv: nu mai mult de 5 g sare pe zi! Pe etichete, 1 g de sodiu = 2.5 g sare.
3. Fara abuzuri dulci!
Deoarece excesul de zahar favorizeaza cresterea in greutate si diabetul, el este indirect legat de hipertensiune. O persoana obeza secreta multa insulina pentru a diminua nivelul crescut de glucoza din sange. Aceasta secretie duce la ingrosarea vaselor sangvine si induce rigidizarea lor, deci cresterea presiunii arteriale.
4. Evita grasimile rele
Pentru a te proteja de hipertensiunea arteriala, trebuie sa optezi pentru o alimentatie saraca in grasimi. Limitand absorbtia de lipide (in special saturate), reduci si riscul de obezitate, avand ca rezultat direct si scaderea riscului de hipertensiune. Asadar, evita cartofii prajiti, branzeturile grase, mezelurile si patiseriile.
5. Peste in fiecare saptamana
Deoarece este bogat in omega-3, pestele (mai ales varietatile grase: somon, sardine, macrou, ton) participa la preventia hipertensiunii arteriale. Acizii grasi omega-3 au capacitatea de a cobori tensiunea arteriala, actionand mai ales asupra vasodilatarii si vasoconstrictiei arterelor.
6. Ceai si cafea mai rar
Deoarece ceaiul si cafeaua contin cafeina ce stimuleaza activitatea cerebrala, ei pot mari (nu foarte mult) presiunea arteriala si pot duce la hipertensiune. Iata de ce se recomanda limitarea consumului acestor bauturi.
Alte articole despre