Hipertensiunea: factori de risc

Hipertensiunea: factori de risc
  calendar_month        
Problema cu hipertensiunea este ca intotdeauna are legatura si cu alte rele, care interactioneaza pentru a amplifica gravitatea. In acest amestec de cauze si consecinte, se disting totusi cativa factori de risc dovediti.

1. Aspectul ereditar este sigur. Exista familii intregi de hipertensivi. Au fost identificate si mai multe gene care favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale, care se exprima doar intr-un mediu favorabil. Aparitia hipertensiunii este un fenomen multifactorial.

2. Originea etnica joaca si ea un rol: persoanele cu pielea neagra sunt mai expuse la riscul de a face hipertensiune decat persoanele cu pielea alba. Se pare ca organsimul lor elimina mai greu sarea, favorizand astfel retentia de apa.

3. Sarea isi confirma aici proasta reputatie. Ea provoaca retentia apei, care duce la cresterea presiunii arteriale. De altfel, rinichii constata ca sangele contine prea multa sare si vor incerca sa-l curete mai asiduu. De aceea, ei ii vor ordona inimii sa le furnizeze mai mult sange: pentru a creste debitul, inima va mari presiunea arteriala.4. Obezitatea , alimentatia prea grasa si sedentarismul sunt factori agravanti deoarece favorizeaza aparitia colesterolului, el insusi generator de hipertensiune. Acesti factori favorizeaza si aparitia diabetului de tip 2, agravand hipertensiunea. Aceste doua patologii conjugate pot fi explozive.

5. Tutunul este un element nefast pentru ansamblul sistemului cardio-vascular. El contribuie la aparitia aterosclerozei si la imbatranirea prematura a arterelor vaselor sangvine.

6. Stresul este cunoscut pentru actiunea sa hipertensiva. Alcoolul si cafeaua au si ele o influenta, in calitatea lor de excitanti. Este adevarat ca stresul face ca presiunea sa creasca punctual, dar ea coboara imediat.

7. Inevitabila imbatranire constituie si ea un factor de risc. Odata cu varsta, arterele devin mai rigide, incitand astfel inima sa pompeze mai tare pentru a face ca sangele sa ajunga la organe. Medicii spun ca este normal ca la 60 de ani sa avem tensiunea 16, la 70 de ani 17 si la 80 de ani 18, dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa ne tratam!

8. Unele medicamente pot fi la originea hipertensiunii: anti-migrenoase, anti-inflamatorii, tratament pe baza de cortizon.

9. Hormonii produsi de glandele suprarenale, daca se deregleaza, pot duce la cresterea presiunii arteriale.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Eugen Nicolaescu falimenteaza farmaciile
  • person

    "nu m-am plictisit de viata.au trecut 30 de ani de cand respir aer poluat,dar rezist."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right