Hirsutism sau pilozitate excesiva: indrazneste sa vorbesti!

Hirsutism sau pilozitate excesiva: indrazneste sa vorbesti!
  calendar_month        
Hirsutismul este o boala ce afecteaza 10% din femei. Ea se manifesta prin aparitia parului in zone in care n-ar trebui sa existe. In afara aspectului inestetic, pilozitatea excesiva este o adevarata boala, avand adesea consecinte psihologice.

Hirsutismul - cauze multiple

Hirsutismul este o boala ce afecteaza 5-10% din femei. Se vorbeste despre hirsutism atunci cand fire de par stufoase si negre apar in parti in care nu creste de obicei parul: deasupra buzei superioare, in barba, pe gat, intre sani, pe linia ombilico-pubiana. Hirsutismul este o problema medicala complexa, necesitand un tratament ginecologic, endocrinologic, dar si psihologic.

Mai multe cauze pot explica excesul de par:

Sindromul ovarelor polichistice, care este vinovat de 70-80% din cazurile de hirsutism. Aceasta boala de origine hormonala asociaza marirea in volum a ovarelor cu semne de hiperandrogenie si lipsa ovulatiei. Ea se explica prin excesul de androgeni, hormoni masculini secretati de ovare. Sindromul ovarelor polichistice este si o cauza importanta de infertilitate.

Hirsutismul idiopatic, cu cauze neidentificate, manifestandu-se un pic diferit fata de sindromul ovarelor polichistice: acnee, hipertrofia clitorisului, masculinizarea vocii, amenoree.

Cauze mai rare de hirsutism sunt blocurile enzimatice incomplete suprarenale, hirsutismul iatrogen, boala Cushing (hipersecretie de cortizol in glandele corticosuprarenale).

Tratamentele hirsutismului

Pilozitatea excesiva impune un tratament multidisciplinar, in care dermatologul, ginecologul, endocrinologul si psihologul joaca fiecare un rol important. In cazul in care se constatata dereglari hormonale importante, este necesar un tratament sistemic, bazat pe medicamente antiandrogenice, dintre care cel mai cunoscut este acetatul de ciproterona. Aceasta substanta este total contraindicata in cazul femeii insarcinate, caci ea modifica dezvoltarea fetusului de sex masculin.

In caz de hirsutism fara dereglari hormonale majore, se privilegiaza un tratament local: epilarea cu laser sau aplicarea unei creme pentru incetinirea cresterii parului.

Atunci cand o tumora este vinovata de hipersecretia hormonilor masculini, singurul tratament eficace si definitiv este extirparea acestei tumori.

Consecintele psihologice ale hirsutismului

Hiperpilozitatea feminina are deseori consecinte psihologice dramatice. La aceste femei se constata hipersensibilitate relationala, fobie sociala si tulburari obsesiv-compulsive. Studiile au aratat ca 80% din femeile care sufera de hirsutism au putina incredere in ele si nu se simt bine in societate, suferind adesea depresii si anxietati. Mai mult de 30% dintre femeile cu pilozitate excesiva se gandesc constant la parul lor si 67% se supravegheaza in permanenta in oglinda.


Autor: Nuage

Recomandari