Hormonii - vinovati pentru ingrasarea femeii?

history_edu ele.ro calendar_month 05 Iun 2008, 13:51
De ce, cum si cand ne influenteaza hormonii ovarieni greutatea? Iata o privire de ansamblu asupra actiunii hormonilor sexuali.
Doi hormoni sexuali: estrogenul si progesteronul
Hormonii ovarieni influenteaza viata femeii incepand de la pubertate si pana la finalul vietii sale. Estrogenii sunt produsi intre pubertate si menopauza, de la inceputul pana la sfarsitul ciclului menstrual.
Progesteronul este produs in timpul ovulatiei. Astfel, daca nu exista ovulatie, nu exista progesteron.
Estrogenii produc grasimi
Estrogenii sunt hormonii feminitatii. Ei actioneaza in tot corpul si prezinta multiple proprietati (in glandele mamare si mucoasa uterina, in protectia osoasa si piele).
In ceea ce priveste greutatea, estrogenii au o dubla actiune. Ei intervin in fabricarea grasimilor si contribuie la retentia apei. Prin aceste doua mecanisme, ei pot induce o ingrasare atunci cand sunt secretati in cantitati prea mari de catre ovare sau atunci cand nu sunt contrabalansati de progesteron.

Trebuie subliniat faptul ca grasimea este un tesut fundamental pentru corpul feminin, reprezentand aproximativ 25% din greutatea corporala. Aceasta grasime este o rezerva de energie (1 kilogram de grasime = 9000 calorii) necesara misiunii primare a corpului feminin (din punct de vedere al perpetuarii speciei), aceea de a face copii si de a-i hrani.
Grasimea este deci esentiala pentru reproducere, iar hormonii estrogeni au grija ca aceasta grasime sa existe, localizata mai ales la nivelul coapselor si feselor. Acest efect al estrogenilor se vede cel mai bine la pubertate, atunci cand ovarele incep sa secrete hormonul: corpul de fetita se transforma in corp de femeie, grasimile acumulandu-se in partea inferioara a corpului.
De la pubertate la menopauza
Etapa urmatoare este cea a contraceptiei. Daca dozajul pilulei care contine estrogeni si progesteron este prea mare, asistam la o luare in greutate. Pentru a limita acest inconvenient, femeia trebuie orientata spre o pilula care contine mai putini estrogeni.
Apoi, acesti faimosi hormoni estrogeni se regasesc in momentul sarcinii. Ovarele ii fabrica in cantitati astronomice la inceputul sarcinii, iar apoi placenta in cea de-a treia luna a sarcinii. Acesti hormoni vor contribui la acumularea celor 80 000 de calorii necesare in cel de-al treilea trimestru, cand copilul creste cel mai mult.

Alaptarea consuma si ea multa energie. De altfel, alaptarea de lunga durata este singurul mod pentru a topi grasimea acumulata in timpul sarcinii (exceptand liposuctia).
Se ajunge apoi la peri-menopauza (perioada cu 3-5 ani inainte de menopauza), in care hormonii estrogeni sunt fabricati foarte neregulat. Femeile vor suferi fie de bufeuri de caldura (in cazul secretarii insuficienta a estrogenilor), fie de retentia apei si depunerea a cateva kilograme in plus (in cazul secretarii in exces a estrogenilor).
In fine, menopauza. In absenta tratamentului hormonal substitutiv al menopauzei, hormonii estrogeni nu mai actioneaza asupra fabricarii grasimilor si corpul se masculinizeaza. Grasimea din partea inferioara a corpului scade (coapse mai fine, fese si sani mai mici), depunandu-se acum mai sus, la nivelul abdomenului.
Cresterea in greutate: cheia hormonala
Iata deci o panorama a actiunii hormonilor estrogeni asupra corpului feminin. Totusi, aceste transformari nu au loc mereu la fel. Practicarea unui sport sau respectarea unui regim alimentar poate modifica lucrurile. Genetica joaca si ea un important (obezitate familiala etc.).
Pentru a rezolva problemele legate de silueta exista o cheie alimentara, o cheie energetica, sportiva, genetica, insa acestea sunt deja bine cunoscute. Trebuie sa stii ca exista si o cheie hormonala, cu ajutorul tratamentelor prescrise cu grija de medic pentru fiecare etapa a vietii, tratamente ce dau rezultate apreciabile.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Agresivitatea intre rau si bine
- person
"ia de la fiecare doar cat poate sa dea si da fiecaruia doar cat merita."