Igiena mainilor contra infectiilor de iarna

Igiena mainilor contra infectiilor de iarna
  calendar_month        
Spalatul pe maini este Gestul igienic de baza pentru a evita transmiterea bolilor. Mainile nu trebuie spalate oricum! De exemplu, stiai ca vei avea mai multi germeni dupa ce te-ai uscat pe maini cu aer cald? Iata tot ce trebuie sa stii despre arta de a-ti spala mainile corect.

Pentru a evita micile boli care apar zilnic in jurul tau este necesara o igiena corecta. Fie ca e vorba de afectiuni virale sau bacteriene, ele au ca punct comun transmiterea de la individ la individ prin intermediul mainilor. Cu ele tragi apa la toaleta, le duci la gura, pe fata, te freci la ochi cu ele, mainile sunt in contact cu sute de obiecte in fiecare zi. De fapt, se estimeaza ca o persoana atinge cam 30 de obiecte pe minut.

Adesea, aceste gesturi sunt realizate intr-o ordine aleatoare, favorizand astfel transportul de germeni. Pentru a limita invazia lor, se impun anumite precautii:

Spala-te bine pe maini. Dar cum? Cu apa si sapun! Ti se pare un lucru banal? Ei bine, afla ca multe persoane se spala pe maini doar cu apa. Ca spalatul sa fie eficace, autoritatile recomanda o durata de 30 de secunde, frecand si degetele si curatandu-ne si sub unghii.Uscarea mainilor. Ce parere ai: sistem cu aer cald sau prosop? Ei bine, afla ca vei avea cu 80% mai multi germeni pe maini daca te vei usca la aer cald. In ceea ce priveste prosopul, daca este murdar sau umed, el va anula complet efectul de curatenie al mainilor. Deci, spune Da prosopului, cu conditia sa fie curat si uscat.

Inainte sa te pregatesti de masa, sa te ocupi de bebe, cand te intorci din parc sau cand iesi de la metrou, spala-te pe maini!

Spala-te pe maini dupa ce ai umblat cu transportul in comun sau ai mers la toaleta. Aceste lucruri poate ti se par evidente, dar nu toata lumea le face. Se estimeaza ca doar 53% dintre femei si 39% din barbati se spala pe maini dupa ce au utilizat transportul in comun.

Dar daca ti-as spune ca 70% dintre bolnavi se deplaseaza cu transportul in comun, te-ai spala pe maini? Atentie si la locurile publice: toalete, cabine telefonice, carucioarele supermarketurilor, butoanele la lift etc.

Microbii sunt peste tot si se gasesc chiar in buzunarul tau: telefonul mobil (care contine nici mai mult nici mai putin de 20 000 de microbi pe centimetru patrat), telefonul fix, tastatura calculatorului, mouse-ul etc. Exista atatea bunuri nu neaparat individuale si care nu sunt in general curatate de posesori! Iata un mic exemplu: biroul unei persoane contine in medie 3 200 de bacterii pe centimetru patrat, fata de doar 8 bacterii pe centimetru patrat in cazul scaunului de toaleta.

Un mic sfat: poarta mereu cu tine servetele umede dezinfectante si gel antibacterian fara sapun. Ele sunt discrete si iti permit sa te poti machia in metrou fara grija ca ai atins barele.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

de ce merge
  • person

    "despre un blog"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right