Igiena piscinelor

Igiena piscinelor
  calendar_month        
Piscinele trebuie sa corespunda unor norme foarte severe de igiena. Exista totusi cateva riscuri de care fiecare inotator trebuie sa fie constient.

Apa piscinelor este supravegheata prin masuratori automatice in sistemul de reinnoire si filtrare. Scopul acestui sistem este evitarea supraconcentrarii produsului stabilizant, care ar putea sa duca la diminuarea actiunii antiseptice a clorului.

Apa nu trebuie sa fie iritanta nici pentru ochi, nici pentru mucoase. De aceea, pH-ul ei este mentinut intre 6.9 si 8.2. Analizele bacteriologice sunt efectuate regulat pentru a se asigura absenta bacteriilor coliforme fecale, germenilor patogeni si stafilococilor.

Piscinele sunt golite si curatate de mai multe ori pe an. Pe scurt, riscul de a te procopsi cu o boala grava, cum ar fi o meningita sau o gastro-enterita in piscina, este aproape nul.

Neplaceri de toate felurile

Cu toate cele precizate inainte, piscinele nu sunt ireprosabile. Caracterul agresiv al agentilor dezinfectanti poate modifica usor ecosistemul cutanat. Manifestarea cea mai frecventa este xeroza, adica uscarea anormala a pielii si mucoaselor.Pentru unii dermatologi, aceasta alterare a sistemului hidrolipidic favorizeaza suprainfectarea pielii cu bacterii si ciuperci. Inotatorii se confrunta uneori cu adevarate epidemii de micoze, aceste infectii parazitare care se manifesta prin inrosirea pielii dintre degete. Ca sa le eviti, e suficient sa faci dus dupa iesirea din piscina si a te usuci foarte bine cu prosopul. Exista si creme antimicotice in farmacii.

"Granulomul piscinelor" este o alta boala rara provocata de micro-bacterii. Adesea situate pe genunchi, placile verucoase apar si dispar in mod cronic.

Un alt dar al piscinelor poate fi eczema de contact , si simplul fapt al udarii pielii poate produce mancarimi. Este insa destul de rara.

Ai grija la negi!

In apa din piscine suntem in general la adapost de microbi. In ciuda acestui fapt, trebuie sa te feresti mai ales de plajele din jurul bazinelor. Aici, germenii sunt la ei acasa, si mai ales virusul care este vinovat de aparitia negilor.

Dermatologii observa o corelatie intre cazurile de negi si frecventarea bazinelor. Adesea multipli, negii se localizeaza de preferinta pe maini si pe laba piciorului. Cateodata, ei dispar in mod spontan, insa cel mai adesea se recurge la un tratament cu frig (zapada carbonica).

Pentru a avea riscuri minime de imbolnavire, fa-ti dus dupa iesirea din piscina, spala-ti bine picioarele si usuca-te rapid!

Recomandari