Imi curge sange din nas: ce fac?

Imi curge sange din nas: ce fac?
  calendar_month        
Trebuie sa-ti apleci capul pe spate sau in fata atunci cand iti curge sange din nas? Care crezi ca-i metoda cea mai buna? Te panichezi ori de cate ori ii sangereaza nasul copilului? Iata cum trebuie sa reactionezi.

Sangerarile nasului sunt frecvente mai ales in timpul copilariei si se opresc in mod natural la sfarsitul pubertatii. O minge primita in fata, o lovitura, un deget in nas sau o raceala sunt de ajuns pentru a declansa sangerarea.

Alti factori, de data aceasta la varsta adulta, pot fi: efortul, o emotie puternica, pe scurt orice situatie care duce la cresterea tensiunii arteriale . De asemenea, si caldura poate favoriza acest fenomen.

Ce trebuie sa faci?

Retine odata pentru totdeauna: nu trebuie niciodata sa dai capul pe spate! Acest lucru opreste in aparenta sangerarea, dar in realitate sangele continua sa curga in gat, deci problema nu e rezolvata. In plus, nu este deloc agreabil sa inghiti sange...Sufla-ti nasul ca sa scapi de eventualele cheaguri de sange.

Aseaza-te si apleaca-ti capul in fata, comprimand cele doua nari cu degetele. Fa acest lucru timp de minim 5 minute. Astfel vei crea o presiune care va opri curgerea.

Daca ai prin apropiere, poti sa pui o punga de gheata pe nas. Frigul are puterea de a contracta vasele si, deci, de a reduce fluxul sangvin.

Nu introduce vata in nas, e pur si simplu inutil.

Nu te panica si linisteste-ti copilul: cu cat el se va stresa mai tare, cu atat sangele ii va curge mai mult timp.

Este grava sangerarea nasului?

Nu, nu este o problema grava. Sangerarea nasului este provocata de ruperea micilor vase de sange din nas. Totul revine la normal daca nu te panichezi si stii cum sa reactionezi.

Evident, daca sangerarea se prelungeste mai mult de o jumatate de ora sau daca ai si alte simptome (durere de cap, stare de rau), trebuie sa chemi un medic. Acelasi lucru este valabil si daca nasul iti sangereaza adesea si un timp prelungit. Spune-i medicului despre acest lucru deoarece poate fi vorba despre o hipertensiune sau pot exista probleme de coagulare a sangelui.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Creativitatea pe fonduri structurale
  • person

    "detalii la www.fondurile-structurale.com"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right