Impreuna invingem autismul!

Impreuna invingem autismul!
  calendar_month        
Ce este autismul?

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica. Ea apare fie la nastere, fie la varsta de 2-3 ani a copilului, dar poate fi diagnosticata in unele cazuri chiar la 18 luni sau mai devreme.

Autismul tipic face parte din tulburarile spectrului autismului (TSA) sau tulburarile pervazive de dezvoltare (PDD) care includ diverse forme de manifestare ale afectiunii: de la autismul sever pana la sindromul Asperger (cei afectati de acest sindrom au limbaj, o inteligenta chiar geniala, dar manifesta deficiente de comunicare si socializare). Celelalte tulburari din spectru sunt: sindromul Rett, tulburarea dezintegrativa a copilariei, PDD-NOS (Tulburarea pervaziva de dezvoltare - nespecificata altfel sau autismul atipic) si autismul inalt functional.

Toti copiii cu TSA manifesta deficiente de socializare, de comunicare verbala sau nonverbala si comportamente repetitive si stereotipe. Fiecare dintre aceste simptome se manifesta in grade si prin comportamente diferite la fiecare copil/persoana cu autism.

Autismul poate aparea in toate tipurile de familii, indiferent de mediu social, rasa, etnie si este de 4 ori mai intalnit la baieti decat la fete.

Desi cele mai mediatizate sunt cazurile de autism inalt functional sau de sindrom Asperger (vezi filmul Rainman), multe dintre persoanele cu autism manifesta retard mental. Totodata, ele pot avea si alte afectiuni asociate, ca de exemplu epilepsie (convulsii), probleme senzoriale, sindromul X fragil, probleme gastrointestinale, tulburari de somn.

Semne ale autismului?

Comportamentele copilului sunt de fapt cele care anunta prezenta afectiunii, iar parintii sunt de obicei cei care observa manifestari neobisnuite. In unele cazuri, bebelusul pare diferit chiar de la nastere, nu ii observa pe cei din jurul lor, se concentreaza pe un obiect pentru o perioada lunga de timp, este foarte tacut sau plange foarte des. Primele simptome de TSA pot aparea insa la copii dupa o perioada in care au avut o dezvoltare tipica (1-3 ani). Copiii care au inceput sa vorbeasca, treptat isi pierd achizitiile verbale, devin retrasi, sunt autoagresivi, nesociabili etc.Posibile semne ale autismului sunt cand un copil:
nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni
nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni
nu combina 2 cuvinte pana la varsta de 2 ani
nu raspunde la nume
isi pierde limbajul sau abilitatile sociale

Altele:
are contact vizual redus
nu stie sa se joace cu jucariile
aliniaza jucariile sau alte obiecte
se ataseaza de o jucarie sau de un obiect anume
are activitati repetitive/stereotipe (deschiderea si inchiderea repetata a usilor, invartitul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor etc.)
nu zambeste
nu raspunde la stimuli auditivi

Pediatrii si medicii de familie sunt cei care ar trebui sa avertizeze parintii daca este o problema, dar din pacate acestia sunt foarte putin informati sau instruiti despre aceasta afectiune. Efectul: foarte putin copii sunt diagnosticati devreme, adica la 2-3 ani, atunci cand au cele mai mari sanse de recuperare.

Cauzele autismului

Inca nu se cunoaste cu adevarat cauza autismului. Cercetarile demonstreaza ca asa cum exista diverse grade de afectare si combinatii de simptome in autism , probabil ca exista si multiple cauze. Exista totodata evidente ale unor anomalii la nivelul ceierului persoanelor care sufera de autism, insa nu exista un acord privind zona (zonele) care ar fi afectata.Factorii combinati care pot cauza autismul sunt: genetici, asociati sau nu de cei de mediu la care a fost expus copilul inainte, in timpul sau dupa nastere (expunerea la diverse substante toxice si vaccinuri) si factorii legati de functionarea sistemului imunitar.

Efecte pe termen lung

Daca interventia nu este timpurie si sustinuta, persoanele afectate de autism nu vor putea sa se descurce pe cont propriu, sa urmeze o scoala, sa munceasca, sa aiba o familie, sa se integreze in societate. Simptomele autismului se agraveaza cu timpul, cei afectati isi pierd treptat toate abilitatile, pot deveni violenti si autoviolenti si de cele mai multe ori ajung sa fie institutionalizati.

Alaturi de persoanele cu autism, familiile acestora sunt afectate in egala masura. Dupa diagnostic, parintii trec prin stari de soc, tristete, depresie, furie, negare, insingurare, acceptare. Stresul din familiile cu autism este extrem de puternic. Estimarile arata ca 4 din 5 familii divorteaza din cauza problemelor generate de ingrijirea unui copil cu autism. Pentru a-si recupera copiii sau a reusi sa faca fata unui copil cu autism, familiile au nevoie de informatii, servicii specializate si sustinute pentru recuperarea copiilor, bani, grupuri de suport, sustinere din partea prietenilor, rabdare, odihna, chiar terapie.

Citeste mai multe despre autism din sursele urmatoare:

Autism Research Institute
Autism Speaks
www.autism.ro
Asociatia Autism Romania
www.invingemautismul.ro

Ziua de 2 Aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.

Va invitam sa fiti alaturi de copii, parinti, voluntari si sustinatori la realizarea fundei puzzle (simbolul international al autismului):

Bucuresti: ora 11:00, Piata Universitatii (Parcul Coltea)
Craiova: ora 14:00, Piata Mihai Viteazul
Iasi: ora 10:00, Piata Palatului
Timisoara: ora 10:00, Piata Operei

Recomandari