In forma pentru schi
Muntele se poate arata ostil daca il infruntam nepregatiti. Aminteste-ti care sunt precautiile inainte de a-ti incalta schiurile si de a aluneca pe partiile inzapezite.
Inainte de plecare
Antreneaza-ti corpul inainte sa pleci, bazeaza-te pe sporturile care iti dezvolta musculatura membrelor inferioare: jogging, bicicleta. Urca macar scarile, coboara din autobuz cu doua statii inainte si mergi pe jos pana acasa.
Entorsa, lovire: fii vigilenta
Inainte de a incalta schiurile, fa un minimum de exercitii de incalzire. Intinde-ti muschii inainte si dupa schi. Daca simti oboseala musculara, opreste-te din schiat, caci risti sa cazi.
Entorsa reprezinta primul risc trauamatic la schi alpin . In fiecare an, o treime din schiori o patesc. Dintre ei, multi sunt afectati de forma cea mai grava a entorsei: ruptura de ligament incrucisat anterior. Riscul este de 3 ori mai mare la femei, din cauza mobilitatii mai mari a ligamentelor. Reglarea proasta a elementelor fixatoare si absenta antrenamentului sunt adesea cauzele accidentelor. In caz de ciocnire, ai mare grija in special la traumatismele craniene. Copiilor le este recomandat sa poarte casca.
Atentie la ochi
Zapada, soarele si altitudinea sunt nefaste pentru ochi, ca si pentru piele. Radiatii sunt intense, caci zapada reflecta 85% din razele UV. Cu cat urci mai mult, cu atat atmosfera te va proteja mai putin de soare.
Echipeaza-te cu ochelari de calitate daca nu vrei sa faci oftalmia zapezilor! Aceasta afectiune, foarte dureroasa, debuteaza cu o senzatie de nisip in ochi, apoi determina inrosiri, lacrima si intoleranta la lumina. Ea poate aparea la 6-24 ore de la expunerea neprotejata la soare. Oamenii de stiinta spun ca, pe termen lung, soarele este responsabil de leziuni pe cristalin si pe retina.
Alimentatia la schi
Alimentatia sanatoasa este o prioritate cand faci schi. Frigul si efortul consuma calorii, de aceea este absolut necesar sa nu sari peste micul-dejun. Consuma fructe, paste, orez, paine integrala, fructe uscate. Bea ceaiuri fierbinti si apa din belsug si uita de alcool.