Inecul

Inecul
  calendar_month        
In fiecare an, milioane de persoane sunt victimele unui deces prin inec, un accident dramatic care se intampla adesea din cauza unei imprudente sau a unei neglijente. Inecul poate fi evitat cu ajutorul a cateva masuri de precautie.

Termenul de "inec" defineste asfixierea determinata de intrarea brutala a apei in bronhii, in urma unei imersii. Cu toate acestea, multa lume utilizeaza la intamplare termenul de inec pentru a vorbi de fapt de un "aqua-stres": victima, epuizata, este constienta si nu a inhalat apa in bronhii.

Doua origini distincte

Inecul poate avea doua origini. In ambele cazuri, victima risca sa moara:Inecul primitiv, care se datoreaza epuizarii urmate de submersie. Victima, constienta inca, va inhala apa.

Inecul secundar, care poate aparea din cauza unei boli, a unui accident cardiac, unei crampe, unui traumatism cranian sau, mai ales, din cauza hidrocutiei. Hidrocutia, adica socul termic provocat de diferenta de temperatura intre apa calda si corp (37oC), provoaca inecul secundar care consta in oprire cardiorespiratorie si edem pulmonar.


Primul ajutor in caz de inec

Daca persoana este in stop cardiorespirator, se executa masaj cardiac si respiratie gura-la-gura. Inainte de tehnica gura-la-gura, victima este asezata pe spate si i se va apasa puternic pe abdomen pentru a expulza apa din plamani.

Daca persoana este inconstienta, dar respira normal, aseaza-o in pozitie laterala de securitate. 76767.jpgAcopera victima pentru a lupta contra hipotermiei.

Bineinteles, cheama salvarea la 112.

Preventie

Supravegheaza-ti mereu copiii. Cateva secunde de neatentie sunt de ajuns pentru inec, chiar si in cada.

Echipeaza-ti piscina cu un dispozitiv de securitate.

Evita sa plonjezi cu capul in apa daca te-ai expus la soare inainte.

Ca sa intri in apa, uda-te progresiv, fara sa uiti de ceafa unde circula artere cerebrale foarte sensibile la variatiile brutale de temperatura.

Si, normal, invata odata sa inoti!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Pentru ce...traim?
  • person

    "daca vrei ca oameni sa'si aduca aminte de tine mult timp dupa moartea ta..fa cat mai multe datorii."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right