Infectia cu Salmonella
history_edu ele.ro calendar_month 11 Aug 2008, 12:18
Infectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli de tip alimentar, contaminand omul prin ingestia de mancare sau apa infectata.
Surse de infectare
Orice tip de mancare poate fi contaminat cu aceasta bacterie. Alimentele care transmit cel mai adesea salmonella sunt: carnea (de pui in special), ouale si produsele lactate. Majoritatea produselor contaminate arata si miros normal.
Omul mai poate fi expus la infectia cu salmonella si prin contactul cu animalele de companie, in special reptilele sunt purtatoare ale bacteriei (soparle, testoase, serpi). Daca pielea reptilei a fost contaminata prin contactul cu fecalele animalului, alintarea pet-ului preferat poate sa te imbolnaveasca.
Tipuri si simptome
Exista doua tipuri de infectii cu salmonella. Simptomele cele mai frecvente sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma. Aceste simptome incep sa-si faca aparitia de obicei la 12-72 de ore dupa ingerarea alimentului contaminat.
Multi oameni pot sa fie contaminati cu salmonella si mai mult de un an fara sa aiba simptomele specifice. Ei se numesc purtatori deoarece au capacitatea sa infecteze alti oameni cu bacteria.
Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care si febra enterica (sau febra tifoida). Simptomele febrei enterice includ diaree insotita de iritatii pe abdomen sau piept. Acest tip de salmonella ii poate atinge pe oamenii care calatoresc in tarile slab dezvoltate (din Asia sau Africa).
Metode de diagnosticare
Diagnosticul infectiei cu salmonella incepe printr-un control fizic, care include istoricul medical al pacientului si alimentele recent consumate. Testarea fecalelor si testele de sange pot identifica prezenta salmonellei.
Factori de risc
Categoriile cele mai expuse la riscul de a dezvolta o infectie cu salmonella sunt copiii, varstnicii si persoanele cu probleme ale sistemului imunitar. In plus, si persoanele care au un pH stomacal mai bazic pot fi mai predispuse la infectie.
Tratament
Majoritatea cazurilor de infectii cu salmonella se vindeca fara tratament intr-o saptamana. Pe durata infectiei este recomandat ca pacientii sa consume multe lichide (pentru a evita deshidratarea care are loc ca rezultat al diareei) si sa aibe o dieta cat mai blanda si usor de digerat (pentru evitarea agravarii greturilor). Cazurile severe de salmonelloza pot necesita spitalizarea si administrarea de lichide intravenos.
Antibioticele nu sunt folosite in mod normal pentru tratarea salmonellozei, deoarece salmonella nu raspunde de obicei la antibiotice si medicamentatia poate intarzia indepartarea bacteriei din corp. Totusi, antibioticele sunt folosite in cazul febrei enterice sau atunci cand infectia se raspandeste din intestine in fluxul sangvin. De asemenea, si categoriile mai expuse la infectii (copii, varstici) pot fi tratate cu antibiotice.
Metode de preventie
Alimentele congelate care au fost anterior contaminate cu salmonella impiedica dezvoltarea bacteriei, dar nu o distrug. Salmonella este distrusa doar prin procedeu termic (cand alimentul este gatit). De aceea este important sa gatesti cat mai bine alimentele si sa mentii o igiena buna in bucatarie.
Alte articole despre