Infectiile nozocomiale
history_edu ele.ro calendar_month 23 Sep 2008, 10:57
Infectiile nozocomiale sunt infectii ce apar in 48 de ore dupa o spitalizare, in luna urmatoare dupa o operatie sau in anul care urmeaza unei proteze sau unui implant.
Cuvantul nozocomial vine din termenul grec nosokomeion, care inseamna spital. 20-30% din aceste infectii ar putea fi evitate daca regulile de igiena ar fi respectate cu strictete.
Cine poate fi afectat?
Toata lumea. Nou-nascutii, arsii si persoanele in varsta, ale caror sistem imunitar este mai slabit, sunt principalele victime. Jumatate din infectii se datoreaza propriilor germeni ai bolnavului, iar cealalta jumatate provin din mediul spitalicesc.
Marea majoritate a contaminarilor apar dupa o operatie: serviciile de reanimare si de chirurgie prezinta rata cea mai mare de imbolnavire. Examinarile sau actele invazive (endoscopie, punerea unei sonde sau a unui cateter) pot fi si ele la originea unei infectii nozocomiale.
In 90% din cazuri, germenii responsabili sunt microbi: cel mai frecvent, si cel mai de temut deoarece rezista la antibiotice in 30% din cazuri, este stafilococul auriu.
Pot fi prevenite infectiile nozocomiale?
Din pacate, nu exista un risc zero, insa putem incerca, macar din partea noastra, sa ne luam toate masurile de precautie. Inainte de operatie, intareste igiena corporala. Medicul poate sa-ti recomande un sapun antiseptic. In unele cazuri, poate fi recomandata si incetarea fumatului, pentru a limita riscul infectios.
Ce e de facut dupa spitalizare?
In absenta infectiei, supravegheaza-ti temperatura corporala. Febra trebuie sa te faca sa te adresezi medicului care te-a operat. Inflamarea plagii, scurgerile, chiar clare, umflarea zonei operate si durerea sunt semne de ingrijorare.
Acasa, ai grija sa nu schimbi prosoapele cu ceilalti membri ai familiei, aeriseste camera de mai multe ori pe zi si spala-te adesea pe maini. Aceste sfaturi sunt de asemenea valabile si pentru anturajul tau.
Alte articole despre