Inflamatiile sanilor: de ce apar si cum se trateaza eficient

Inflamatiile sanilor: de ce apar si cum se trateaza eficient
  calendar_month        
Inflamatiile sanilor apar in general la femeile cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, pe fondul unei infectii instalate la nivelul tesutului mamar. Pot exista mai multe cauze in spatele acestei afectiuni deranjante si adesea foarte dureroase , inflamatiile sanilor fiind un simptom tipic al mastitei sau al eruptiilor de sani.

De cele mai multe ori, inflamatiile sanilor se instaleaza in perioada alaptarii, dupa 6 saptamani de la nastere, fiind cauzate de bacteriile care circula prin ductele mamare odata cu laptele.

Inflamatiile mai pot sa apara si la nivelul sfarcurilor (telita), iar daca infectia nu este tratata urgent, se ajunge la abcesul cronic.

Mastita si inflamatiile periareolare

Foarte multe tinere mamici care au suferit de mastita sustin ca durerile acestei afectiuni au fost aproape la fel de dificil de suportat ca nasterea in sine. Crapaturile pielii in jurul mameloanelor, sensibilitatea sanilor si simptome specifice gripei sunt semnalele certe ale mastitei.

Inflamatiile sanilor care nu au legatura cu alaptarea pot avea diferite cauze, iar una dintre cele mai des intalnite este fumatul. Tinerele fumatoare cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani dezvolta aceasta afectiune (de regula inflamatii periareolare - pe cercul din jurul sfarcurilor), viciul in cauza cauzand o predispozitie spre infectii mamare.

De asemenea, femeile cu sani foarte mari sufera mult mai frecvent de infectii bacteriene si fungice la nivelul sanilor din pricina transpiratiei excesive, in special in perioada verii.

Simptomele inflamatiilor sanilor

Ca orice alta infectie in organism, simptomele inflamatiilor sanilor produc umflatura zonei afectate, roseata pielii, caldura la atingere si dureri de intensitate variabila. De regula, pacientele cu acest tip de afectiune au febra, leucocitoza (numar crescut de globule albe in sange) si ganglioni limfatici umflati in regiunea axilara.

Toate aceste simptome pot anunta o gama larga de boli specifice sanilor: abcese (obstructia ductelor lactifere), galactocelul (chist aparut dupa intreruperea alaptarii), mastita, mastoza, tuberculoza glandei mamare (noduli mici, bine delimitati), sifilisul mamar, micoze, boala Mondor (tromboflebita superficiala), chisturi (lichidiene sau sebacee), necroza grasa (apare in urma unei echimoze sau rani), lipoamele (formatiuni grase necanceroase), adenoamele (multiplicari celulare anormale), papiloamele intraductale si cancerul mamar (nodul solid si dur, cu forma neregulata, rareori dureros).

Tratamentul inflamatiilor sanilor

In majoritatea cazurilor de inflamatii mamare, infectiile sunt tratate cu antibiotice prescrise de medicul curant. Daca este vorba despre o infectie topica, o crema anfungica sau antibacteriana poate sa fie suficienta. In abcesele cronice, interventiile chirurgicale devin singura metoda de tratament.

Din pacate, inflamatiile sanilor sunt un simptom frecvent al cancerului de san, provocand dezvoltarea tumorilor. Depistat din timp, fenomenul poate fi oprit inainte ca boala sa se instaleze. Iata de ce inflamatiile functioneaza ca un semnal de alarma timpuriu pentru diagnosticarea precoce a cancerului.

Chiar daca nu prezinti niciun simptom, autoexaminarea saptamanala a sanilor este un obicei sanatos pe care orice femeie care a implinit varsta de 20 ani poate sa il deprinda. Pana la 40 de ani, examinarea medicala este si ea necesara pentru preintampinarea unor afectiuni grave. Imediat dupa 40 de ani, medicii recomanda cate o mamografie in fiecare an!



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Fragilitate
  • person

    "(braveheart)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right