Intepatura de meduza: cum reactionam?

Intepatura de meduza: cum reactionam?
  calendar_month        
Baile in apa de mare reprezinta adevarate momente de destindere. Dar ce ne facem daca dam peste vreo meduza si ne mai si inteapa? Noroc ca in climatul nostru nu exista specii cu venin mortal. Iata cum trebuie sa reactionezi in aceste situatii.

Anul meduzelor?

In unii ani, meduzele debarca pe coaste cu sutele si terorizeaza inotatorii. Ele apar mai ales in verile calde si furtunoase. Din fericire, meduzele se observa usor in apa, insa uneori ne pot surprinde. In plus, ele raman periculoase chiar daca sunt esuate pe mal de mai multe zile.

Intepatura lor se simte ca o urzicare, aparand imediat roseata, mancarimile si arsurile locale.

Ce trebuie sa faci?

De indata ce ai constatat intepatura, clateste imediat cu apa de mare zonele atinse, acopera-le apoi cu nisip si lasa-le la uscat.Indeparteaza cu delicatete nisipul dupa ce s-a uscat, astfel vei extrage si celulele veninoase ale animalului.

Aplica un antiseptic sau apa de mare sau ser fiziologic pana la disparitia durerii.

Cel mai important lucru e sa nu incerci sa sugi veninul si sa nu faci vreun pansament. In caz de durere persistenta, daca zona se umfla sau daca te simti rau, consulta un medic.

Dracul de mare

Lungi de 10-40 de metri, aceste meduze esueaza pe coastele Atlanticului si raman ascunse sub nisip, lasand la vedere doar spinii veninosi. E de-ajuns sa pui un picior unde nu trebuie ca sa te intepe. Durerea este foarte vie si se formeaza imediat un edem dur. Durerea se insoteste uneori de frisoane si de o stare de rau.

In acest caz, veninul meduzei este termosensibil, adica nu rezista la temperaturi mai mari de 50oC. Va fi de-ajuns sa apropii zona intepata de o sursa de caldura fara te arzi, de exemplu de o tigara aprinsa sau de un uscator de par.

Raceste apoi zona ca sa dispara durerea si ia un paracetamol. Daca acestea nu sunt de ajuns, consulta un medic care va putea sa extraga acul din rana.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

chiar toti barbatii inseala?
  • person

    "lucrul cu adevarat criminal e sa faci o persoana sa creada ca e unica pe care o vei iubi vreodata"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right