Intrebari si raspunsuri in osteoporoza

Intrebari si raspunsuri in osteoporoza
  calendar_month        
Osteoporoza reprezinta o afectiune medicala a sistemului osos, manifestata prin fragilitatea oaselor si frecventa ridicata a fracturilor.

Cum simptomele premergatoare unei fracturi lipsesc cu desavarsire, persoana afectata de osteoporoza nu stie de ce sa se fereasca decat dupa ce evenimentul neplacut are loc.

De aceea este bine ca fiecare femeie trecuta de varsta de 30 de ani sa stie amanuntele esentiale despre aceasta afectiune pentru o cat mai buna prevenire a ei.

Ce oase sunt afectate de osteoporoza?
Desi in general osteoporoza pare sa nu crute nici un os, s-a constatat din cazurile medicale ca cele mai afectate structuri osoase sunt reprezentate de solduri, incheieturi si coloana vertebrala.

Cea mai grava localizare este cea in zona coloanei vertebrale, deoarece o fractura in aceasta zona da peste cap viata oricarei persoane si determina imposibilitatea sustinerii corecte a greutatii corpului.

O fractura de coloana la o persoana cu osteoporoza poate surveni in orice moment, de la simpla urcare a treptelor pana la ridicarea unei greutati de cateva kilograme.

Care sunt factorii favorizanti ai aparitie osteoporozei?
-sa fii femeie
-sa ai o conformatie "subtire", cu oase fine
-sa ai antecedent familiale de osteoporoza
-sa ai varsta peste 30 de ani
-sa te confrunti cu amenoree (lipsa menstruatiei) sau sa tii diete drastice (cu episoade anorexice)
-sa fii sedentara
-sa fii fumatoare "inraita" (peste 15 tigari zilnic)

Exista vreun test care imi poate arata daca am sau nu osteoporoza?
Orice persoana isi poate verifica densitatea osoasa, cu ajutorul unor investigatii medicale ce folosesc raze X.

Cum imi pot intari sistemul osos astfel incat sa previn osteoporoza?
Oasele sunt facute din calciu. Raspunsul firesc la aceasta intrebare ar fi suplimentarea dozei zilnice de calciu. Insa nu este in intregime suficient, caci fara o fixare adecvata, calciul din organism se pierde foarte repede.

Iar responsabila de fixarea calciului in oase este vitamina D, aflata din belsug in lumina solara si in alimente precum laptele, branza, iaurturile, somonul si oualele.

Ma poate ajuta sportul in lupta contra osteoporozei?
Bineinteles, caci activitatea fizica intareste sistemul muscular, care imbraca oasele si le fortifica. Nu conteaza atat de mult miscarea, cat consecventa cu care o faci. Asa ca te poti bucura de dans, inot, plimbare, jogging sau fitness si poti tine osteoporoza departe.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

despre Metallotechnica
  • person

    "fabrici celebre ,certificare eu"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right