IQ-ul: noul indicator al bolilor cardiovasculare?

IQ-ul: noul indicator al bolilor cardiovasculare?
  calendar_month        
Dupa fumat si inaintea obezitatii, coeficientul de inteligenta sau IQ-ul scazut este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, potrivit revistei European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation.

Coeficientul de inteligenta se defineste ca raportul intre varsta mintala si varsta reala a unei persoane, inmultit cu 100. Varsta mintala este evaluata printr-o serie de teste.

Prin definitie, IQ-ul normal este 100; cand e mai mic de 70, el semnaleaza o boala psihica, iar mai mare de 140 este indicatorul unei minti superioare mediei, o persoana supradotata.

IQ-ul: determinant social al sanatatii?

Potrivit unui studiu realizat de Medical Research Council al Marii Britanii, un IQ scazut se claseaza pe locul doi in topul factorilor de risc dupa fumat si inaintea obezitatii, hipertensiunii arteriale, sedentarismului si lipsei banilor.

Daca studiile sociologice stabilisera deja ca educatia si mijloacele financiare sunt factori de care depinde sanatatea, aceasta descoperire pune in discutie si riscurile unui IQ scazut asupra sanatatii cardiovasculare.

Cercetatorii afirma ca un IQ scazut mareste riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara, ceea ce rezulta dintr-un studiu care a urmarit timp de 20 ani 1145 persoane in varsta de 55 ani la inceputul anchetei.

Echipa britanica a luat in considerare numerosi factori de risc, precum dimensiunile corporale, greutatea, tensiunea arteriala, fumatul, activitatea fizica, educatia si profesia fiecarui individ.

IQ-ul si igiena vietii

Incidenta IQ-ului asupra sanatatii cardiovasculare s-ar explica, potrivit cercetatorilor, printr-o cunoastere mai redusa a regulilor de igiena de viata sau prin obiceiurile nesanatoase de zi cu zi.

Oare in viitor cardiologii isi vor intreba pacientii ce IQ au?

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Copiii care supravietuiesc
  • person

    "ia de la fiecare doar cat poate sa dea si da fiecaruia doar cat merita."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right