Lentilele de contact iti salveaza viata!

Lentilele de contact iti salveaza viata!
  calendar_month        
Era o vreme cand lentilele de contact erau purtate doar ca inlocuitori ai ochelarilor. Acum, o noua generatie de lentile trateaza nu numai probleme serioase ale ochilor, ci si migrene sau diabet!

Migrene

Lentilele de contact colorate in rosu au fost special create pentru a usura agonia migrenelor. Ele filtreaza lungimile de unda ce stimuleaza prea tare receptorii retinei, ducand la dureri de cap.

Aceste lentile de contact rosii sunt foarte utile pentru sportivii care joaca in aer liber, ajutandu-i sa vada mingea mai bine cand afara e soare. Spre deosebire de ochelarii de soare, lentilele nu restrictioneaza vederea periferica, nu se acopera cu transpiratie si nu se incing.

Diabet

Cu aceasta noua descoperire s-ar putea sa asistam la finalul erei in care diabetiicii isi verifica mereu glicemia prin testul de sange din deget.

Cercetatorii de la Universitatea Western Ontario, Canada, au creat lentile de contact ce reactioneaza chimic cu glucoza din lichidul lacrimal. Lentilele monitorizeaza nivelul de glucoza din sange si alerteaza purtatorul la orice schimbare, salvand astfel diabeticii de la intepaturile repetate.

Dislexia

Se estimeaza ca unul din trei dislexici poate fi ajutat prin utilizarea filtrelor de culori din lentilele de contact. Multor bolnavi le e mai usor sa citeasca atunci cand textele apar pe fundal colorat.

Boli corneene

Cercetatorii de la Universitatea New South Wales din Sydney au folosit celule stem (celule nedezvoltate, cu capacitatea de a evolua in orice fel de celula a corpului) pe lentile de contact pentru a trata bolile corneene.

Ei au preluat cateva esantioane de celule stem din ochii a trei bolnavi de boala corneeana si le-au crescut pe lentile de contact. Lentilele captusite cu celule stem le-au fost apoi puse in ochi timp de 3 saptamani. In acest timp, celulele stem au migrat de pe lentile si au inceput sa vindece corneea bolnava. Astfel s-a eliminat necesitatea unui donator de cornee, si in plus nu exista nicio posibilitate ca noile celule sa fie respinse.

Medicii prezic ca in viitor se va putea trata aproape orice boala oculara care duce la orbire prin tehnici adiacente celei prezentate, inclusiv degenerescentele retinei.

Glaucom si cataracta

Lentilele de contact care elibereaza medicamente, precum Vitamina E, direct in ochi vor fi folosite in viitorul apropiat pentru a trata probleme oculare comune:

ochi uscati: cand ochiul nu mai produce destule lacrimi
glaucom: creste presiunea in globul ocular, daunand nervului optic si ducand la pierderea vederii
cataracta: boala ce provoaca vedere incetosata

Oamenii de stiinta de la Unievrsitatea din Florida au dezvoltat lentile de contact ce elibereaza medicamente pe perioade lungi, de ordinul saptamanilor, la locul precis din ochi unde este nevoie de ele.

Se crede ca lentilele presarate cu medicamente vor fi mai eficiente decat picaturile de ochi folosite in prezent pentru tratarea problemelor oculare.

In plus, picaturile de ochi se amesteca cu lacrimile, scurgandu-se in cavitatea nazala si penetrand in fluxul sangvin, unde pot determina probleme serioase de sanatate.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Iubirea de acum - rasplata unei casatorii nefericite....
  • person

    "in fiecare om exista o comoara, tu ai atata curaj sa o descoperi?"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right