Limfomul Non-Hodgkin - ce este si cum se depisteaza

history_edu redactia ele.ro calendar_month 17 Mar 2010, 16:26
Cancerul este o maladie teribila, indiferent de tipul lui sau de cate tratamente sau sperante de tratamente exista. Este asocierea cu condamnarea la moarte.
Una din formele mai rare de cancer este si cancerul sistemului limfatic, cunoscut sub denumirea de limfom Non-Hodgkin.
Ce este sistemul limfatic?
Sistemul limfatic are rolul de imuzinare a organismului nostru, luptand impotriva bolilor si infectiilor care pot aparea.
Compus dintr-o retea complexa de vase limfatice, asemanatoare capilarelor sangvine, sistemul limfatic are rolul de a transporta limfa, fluid incolor, apos, care contine celule numite limfocite.
De-a lungul acestei retele complexe de vase limfatice se afla, din loc in loc, niste formatiuni nodulare, care poarta numele de ganglioni limfatici. Ei sunt localizati in regiunea axilei, inghinal, in zona gatului, toracelui si abdomenului. Cei care se pot palpa usor sunt localizati in primele doua zone.
Care este legatura dintre sistemul limfatic si limfomul Non-Hodgkin?
La nivel primar, intregul nostru organism este format din celule. Care cresc si se divid numai atunci cand organismul are nevoie de ele. Acesta reprezinta procesul normal al unui organism sanatos.
La polul opus se afla insa si diviziunea celulara necontrolata, ce duce la existenta formatiunilor de tesut in plus, cunoscute in termeni medicali drept tumori. Ele pot si benigne, fara celule canceroase in ele, sau maligne, canceroase.
Ce este tumora limfatica?
Din cauza faptului ca tesutul limfatic se gaseste in mai multe zone ale organismului (inclusiv in splina, timus, amigdale si maduva rosie), formatiunile tumorale limfatice pot aparea in oricare din aceste zone.
Boala Non-Hodgkin se declanseaza odata cu cresterea progresiva si nedureroasa a ganglionilor limfatici, a splinei si, in general, a tesutului limfoid, prin divizarea celulelor neoplazice.
Care sunt simptomele?
Primele simptome si cele mai evidente sunt bineinteles inflamarea evidenta a ganglionilor limfatici si febra ridicata, recurenta. Insa nu reprezinta simtome absolute ale limfomului, de aceea testele sunt absolut obligatorii.
Alte simptome includ:
transpiratii nocturne
pierderi in greutate inexplicabile
oboseala constanta
prurit
pete rosii pe piele
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul limfomului Non-Hodgkin se pune in faza primara dupa palparea ganglionilor inflamati si apoi prin efectuarea unei biopsii, in urma careia medicul extrage un fragment din tesutul limfatic. Un medic patolog examineaza acest tesut sub microscop pentru a depista celulele canceroase.
Alte articole despre