Liposuctia - sursa pentru celulele stem

Liposuctia - sursa pentru celulele stem
  calendar_month        
Grasimea aspirata din coapsele noastre pufoase sau burticile rotunjoare ar putea furniza o sursa sigura de celule stem, create folosind o tehnologie noua si promitatoare.


Cercetatorii americani au descoperit ca celulele lipidice imature gasite in materialul indepartat in timpul liposuctiei erau usor de transformat in celule numite celule stem pluripotente provocate, sau celule iPS.


Acestea erau mai usor de prelucrat decat celulele epiteliale folosite de obicei in fabricarea de celule iPS.


Celulele iPS sunt create folosind gene care le duc inapoi in timp la o stare mai imatura si flexibila. Pot fi apoi redirectionate pentru a forma celule ale inimii, ale oaselor, ale creierului sau orice alt tip de celula de care este nevoie.


Aceste celule nu sunt departe de cele imature ceea ce le face mai usor de readus intr-o stare incipienta. Sunt mai apropiate de starea de embrioni decat fibroblastele necesitand mai putin effort pentru a fi reprogramate.


Celulele stem sunt celulele principale ale corpului iar celulele stem embrionare sunt cele mai maleabile, putand fi transforfate in orice tip de celula. Celulele iPS arata foarte asemanator iar echipele de cercetatori incearca sa faca stocuri din aceste celule pentru a le folosi in cercetari si, in cele din urma, pentru a trata bolile.


Nu numai ca pot porni cu foarte multe celule, dar le pot si reprograma mult mai eficient.


Fibroblastele, sau celulele epiteliale, trebuie sa fie crescute in laborator timp de trei saptamani sau mai mult inainte de a putea fi reprogramate. Dar celulele stem obtinute din tesut adipos sunt deja gata pentru a fi prelucrate.

Recomandari