Lupusul

Lupusul
  calendar_month        
Eruptii cutanate, articulatii dureroase, picioare umflate sau sensibilitate la soare? Poti suferi de lupus, o boala a sistemului imunitar care afecteaza in principal femeile tinere. Invata sa recunosti simptomele sale specifice pentru a o depista la timp.

Lupusul este un termen generic ce defineste un grup de boli auto-imune cronice. Ca in toate bolile auto-imune, sistemul imunitar, care ar trebui sa protejeze organismul, este dereglat si ataca tesuturile sanatoase.

Acest lucru declanseaza reactii inflamatorii in unul sau mai multe organe: rinichi, articulatii, piele, inima, creier.

Teoretic, orice organ ar putea fi atins de acesta, dar in majoritatea cazurilor doar un organ este afectat. Boala este rareori mortala, dar poate fi mai mult sau mai putin daunatoare in functie de organele atinse.

Cu toate acestea, marea majoritate a lupusurilor nu au consecinte grave si se manifesta cel mai adesea prin afectiuni cutanate sau dureri de articulatii. Afectarea la nivel renal, sanguin, cardiac sau la nivelul creierului este mult mai rara din fericire, dar totodata si mult mai grava.

76719.jpg

O predispozitie genetica pentru aceasta maladie feminina

Pe de alta parte, lupusul nu este ereditar, desi exista un anume teren genetic favorabil aparitiei lui: este vorba despre predispozitie.

Exista apoi anumiti factori care declanseaza boala: soarele, stresul, unele medicamente (fenitoina, beta-blocantele, streptomicina, trimetadiona si altele), hormonii estrogeni sau graviditatea. Acestia sunt factorii numiti inductori.

In general, soarele este un factor favorabil aparitiei lupusului, iar persoanele atinse de aceasta boala trebuie sa se protejeze continuu de acesta utilizand preparate de protectie solara.

Barbatii sunt mai putin expusi la riscul aparitiei lupusului, deoarece boala atinge 9 femei la 1 barbat. In cazul femeilor, lupusul apare mai frecvent intre varsta de 15 si 45 de ani deoarece hormonii estrogeni favorizeaza aparitia simptomelor.

Sarcina, o perioada speciala ce trebuie supravegheata

Sarcina constituie un factor declansator sau agravant, dupa caz. Daca lupusul a fost deja diagnosticat, medicul obstetrician trebuie anuntat.

In plus fata de complicatiile aparute pe perioada sarcinii, este posibil ca nou-nascutul sa faca un lupus neonatal care, in majoritatea cazurilor, se caracterizeaza simplu prin leziuni cutanate ce dispar in doua sau trei luni. In cazurile mai rare, nou-nascutul poate avea dereglari ale ritmului cardiac.51848.jpgDaca folosesti pilule contraceptive si esti diagnosticata cu lupus, trebuie sa anuntati medicul ginecolog deoarece hormonii estrogeni continuti in aceste pilule nu sunt recomandati.

Cand si pe cine trebuie sa anunti?

Deoarece lupusul poate teoretic sa atinga toate organele, semnele antemergatoare sunt numeroase si nu pot de unele singure sa constituie dovezi pentru a diagnostica lupusul. Doar un medic poate pune acest diagnostic.

Articulatiile dureroase si umflate, eruptiile cutanate, sensibilitatea crescuta la soare, modificarea culorii degetelor la frig sunt semnele cele mai frecvente si mai usor de recunoscut.

Este important sa consulti medicul daca te confrunti cu aceste simptome deoarece numeroase boli pot fi la originea unei fotosensibilitati, a eruptiei cutanate, a caderii parului sau a durerilor articulare.Daca te ingrijoreaza un anume simptom, trebuie sa consulti medicul specialist (dermatolog, reumatolog, generalist) care va face un bilant complet si va pune diagnosticul potrivit.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Dragostea pe internet
  • person

    "as vrea sa ma asigure cineva ca nu toate dorintele se implinesc."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right