Maladia Basedow

Maladia Basedow
  calendar_month        
In marea familie a bolilor auto-imune, maladia Basedow este deosebita. Ea afecteaza glanda tiroida si ochii, uneori intr-un mod spectaculos. Tratamentul sau este controversat, specialistii americani si europeni nefiind de acord asupra celui mai bun mod de a trata tiroida: iod radioactiv sau chirurgie?

Cauze

Boala Basedow face parte din familia bolilor auto-imune. Aceste patologii se datoreaza unei dereglari a sistemului imunitar, care nu mai ataca doar elementele straine de organism (de exemplu virusii), ci ataca si propriile tesuturi ale organismului si secreta anticorpi contra lor.

Mecanismele sale nu sunt inca bine elucidate, insa se stie ca ereditatea joaca un rol important si ca exista probabil cauze externe (alimentare sau de mediu) si psihologice.

In boala Basedow tiroida este cea afectata, dar si ochii. Tiroida creste in volum si se mareste secretia de hormoni tiroidieni. Ochii se maresc si ei, capatand aspectul de ochi iesiti din orbite.

Cand mergi la medic?

Daca observi formarea gusei caracteristice tiroidei sau bulbucarea ochilor, nu mai astepta si mergi la medic. Alte simptome ale bolii includ: tremuraturi, accelerari ale ritmului cardiac, oboseala cardiaca, pierderea apetitului si slabire, transpiratie excesiva, nervozitate, anxietate, diaree.Ce se intampla in timpul examenului medical?

Sunt necesare analize de sange pentru dozarea hormonilor tiroidieni (T3 si T4), in nivel ridicat, si pentru dozarea TSH-ului, in nivel scazut (TSH-ul este un hormon care, in mod normal, stimuleaza secretia de hormoni tiroidieni, dar in cazul bolii Basedow este blocat). De asemenea, se identifica prezenta anticorpilor contra structurilor tiroidiene.

Tratament

Tratamentul debuteaza prin prescrierea de medicamente antitiroidiene de sinteza, timp de minim o luna, pentru diminuarea secretiei de hormoni tiroidieni. Apoi, dozele sunt adaptate treptat in functie de nevoile organismului. Durata totala a tratamentului este de aproximativ 2 ani, pentru a evita recidivele.

Tratamanetul cu iod radioactiv este simplu, insa rezultatele sale sunt tardive (dupa cateva saptamani sau chiar luni), iar pe termen lung determina hipotiroidie in 50% din cazuri. Tratamentul nu poate fi administrat la femeile insarcinate, si in acest caz se prefera chirurgia.

Aceasta ultima metoda consista in reducerea marimii glandei tiroide, si este o operatie cu putine riscuri pentru medicii experimentati. Riscurile principale sunt hipotiroidia (daca este excizata prea multa glanda), hipocalcemia si atingerea nervului recurent al corzilor vocale.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Xerostomia sau gura uscata
  • person

    "Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right