Mancam inainte de anestezie?
history_edu ele.ro calendar_month 05 Iun 2008, 10:52
Accidentele din timpul anesteziei sunt prevenite prin abtinerea de la mancare preoperatorie. Acest "post" obligatoriu este de 6 ore inaintea unei anestezii pentru o operatie chirurgicala programata, deci nimic incepand cu miezul noptii, nici mancare, nici bautura. Dar de ce?
Riscul de urcare a continutului stomacului in bronhii, in perioada anesteziei
Aceasta complicatie grava a anesteziei a fost descrisa in 1946 de Dr. Mandelson. Este vorba despre inhalarea continutului gastric. Tocmai pentru a preveni aceasta penetrare a continutului stomacal in plamani este neceasara abtinerea de la mancare inaintea anesteziei.
Acest fenomen poate aparea in cazul reingurgitarii sau eforturilor de voma pe parcursul tuturor etapelor de anestezie, adica in momentul introducerii, persistentei si trezirii anestezice. Inhalarea continutului gastric poate obstrua bronhiile si chiar sa arda mucoasa bronhiilor.
Abtinerea de la mancare cu 6 ore inainte de anestezie este obligatorie
Preventia acestui accident impune respectarea acestei reguli de aur de 6 ore inainte de orice operatie programata. In cazul unei interventii de urgenta la o persoana care a mancat de curand se folosesc tehnici de anesteziere speciale.
Care sunt factorii favorizanti?
Factorii de risc sunt, in general, bolile aparatului gastric:
Tulburari de deglutitie;
Antecedente de operatii la nivelul stomacului sau esofagului;
Boli care favorizeaza refluxul gastro-esofagian (reingurgitari, refluxuri acide) sau care diminueaza tonusul sfincterului din partea inferioara a esofagului;
Sarcina;
Sindromul ocluziv;
Diabetul;
Obezitatea;
Tutunul si alcoolul.
Modificarea celor 6 ore
Daca cele 6 ore de abtinere permit prevenirea acestei complicatii grave, prelungirea acestei perioade se poate insoti de perturbari metabolice si psihologice, cu deficit hidric si senzatie de foame si sete.
Pentru a indulci aceste inconveniente, se poate ca in unele cazuri sa se obtina anumite derogari. Consumul de alimente ramane strict interzis, insa este posibil sa se autorizeze ingerarea unui "lichid limpede" cu pana la 2 ore inainte de anestezie.
Lichidele limpezi inseamna bauturi care nu contin particule, lipide (nici macar din lapte) sau alcool: apa, cafea, suc de fructe fara pulpa, bauturi zaharate necarbogazoase.
In orice caz, nu luati niciodata initiativa. Doar medicul sau anestezistul va vor indica daca este posibil sa beti ceva cu 2 ore inainte de anestezie.
Alte articole despre