Maselele de minte: probleme?

history_edu ele.ro calendar_month 07 Sep 2011, 08:59
Dintre toti cei aproximativ 32 de dinti pe care un adult ii poseda in mod normal, maselele de minte sunt de multe ori primele care cauzeaza probleme ale danturii, astfel ca necesita o ingrijire sporita pentru a se mentine sanatoase.
Pretentioasele masele de minte sunt de fapt molarii cu numarul 3 si cresc in fiecare capat al arcadei, spre posteriorul cavitatii orale. Denumirea lor provine de la stadiul tarziu de aparitie, la varste cuprinse intre 17 si 24 de ani.
Cata vreme maselele intelepciunii nu prezinta carii si sunt corect pozitionate, ele nu deranjeaza deloc posesorul. In caz contrar, manifestarile pot fi cu adevarat suparatoare.
Cauzele maselelor de minte cu probleme
Exista o serie intreaga de manifestari nefaste ale danturii la acest nivel. De pilda, maselele de minte pot creste stramb in gingie, lasand o portiune din aceasta sa creasca deasupra lor si creand un spatiu de depozitare pentru fragmentele alimentare, ca pana la urma sa se dezvolte infectia.
Molarii cu numarul 3 cresc de multe ori stramb sau orientati catre o directie gresita. In unele cazuri, maxilarul nu este suficient de mare pentru a le conferi spatiul necesar sa se dezvolte, ceea ce inseamna ca maselele sunt afectate sau incapabile sa patrunda prin gingie.
Curatarea acestora poate fi de asemenea o adevarata provocare, din pricina pozitiei posterioare si a spatiului restrans.
Simptomele maselelor de minte bolnave
Neplacerile cauzate de maselele de minte isi manifesta simptomatologia destul de tarziu, de multe ori abia cand se impune deja extractia.
durere sau rigiditate maxilara in zona maselei afectate
senzatie de iritare produsa de maxilarul care creste intr-un unghi nefiresc si produce frictiune asupra obrazului sau a limbii
o umflatura infectata in tesutul gingival formata deasupra maselei care a crescut doar partial
inghesuirea celorlalti dinti
caderea dintilor si imbolnavirea gingiei din pricina spatiului insuficient pentru igienizarea portiunii de dantura din jurul maselelor de minte
Cele mai multe probleme apar in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani.
Diagnosticarea disfunctiilor
Dentistul este cel care poate identifica semnalele disfunctiilor la nivelul maselelor de minte si al gingiei, stabilind astfel un diagnostic corect.
O radiografie dentara va fi elucidatorie in privinta problemelor cu care te confrunti in momentul controlului sau pe care le poti dezvolta in viitor.
Tratamentul maselelor de minte
Cel mai frecvent "tratament" pentru maselele de minte problematice este extractia dintelui.
Medicii stomatologi au pareri diferite in privinta deciziei de inlaturare: o parte dintre acestia considera ca maselele de minte care nu sunt cariate ar trebui sa ramana in cavitatea orala, pe cand alti specialisti sustin ca indepartarea maselelor de minte rebele este recomandata la varste cat mai tinere, cand radacina si osul mandibulei sunt inca in procesul dezvoltarii iar vindecarea este implicit mai rapida.
Sfaturi pentru masele de minte sanatoase
Mentinerea unei igiene orale adecvate este cel mai important lucru pentru pastrarea sanatatii dintilor si a maselelor de minte.
Periutele de dinti cu capatul mic pot ajunge cu usurinta si spre dintii situati posterior, iar cele electronice cu miscare rotativa indeparteaza mai eficient placa decat produsele obisnuite.
Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cate 2 minute, alocand cel putin cate 30 secunde pentru fiecare cadran.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre