Medicamente care distrug sanatatea!

Medicamente care distrug sanatatea!
  calendar_month        
Analgezice, anticoagulante, anxiolitice, diuretice, corticoizi: aceste medicamente sunt foarte utile, dar nu fara riscuri! Iata 6 tratamente frecvente cu efecte secundare indezirabile!

1. Antiinflamatorii: risc de ulcer

Antiinflamatoriile nesteroidiene sunt medicamente curente, folosite impotriva durerii, febrei si inflamatiilor. Riscuri: consumul regulat de ibuprofen, de exemplu, impiedica stomacul sa neutralizeze sucul gastric, si poate determina iritatia mucoasei, putand merge pana la ulcer sau perforare. Simptome: arsuri de stomac, balonari, diaree sau constipatie, dureri abdominale.

2. Anxiolitice: deterioreaza memoria

Anxioliticele (cele mai cunoscute si prescrise fiind benzodiazepinele de tipul Xanax, Valium, Lexomil, Temesta) sunt foarte folosite in tratamentul insomniilor si ca tranchilizante. Pe termen lung, aceste medicamente dau dependenta si toleranta, si determina pierderi de memorie. Simptome: somnolenta, probleme de memorie, scaderea capacitatii de concentrare, confuzie, iritabilitate.


3. Paracetamol: risc de hepatita

Paracetamolul, destinat reducerii durerilor, are putine contraindicatii si efecte nedorite. In caz de supradozaj, el devine foarte toxic pentru ficat, ducand la hepatita fulminanta. Si tratamentele prelungite de antalgice (paracetamol, antiinflamatorii, aspirina) pot provoca leziuni renale si cefalee cronice. Semne hepatice: greturi, varsaturi, dureri abdominale.

4. Diuretice: riscuri cardiace

Diureticele (de exemplu Furosemid) maresc diureza (fabricarea zilnica a urinei) prin eliminarea sarurilor minerale. Utilizate contra hipertensiunii arteriale si insuficientei cardiace, aceste medicamente luate pe termen lung pot provoca hipokaliemie (carenta de potasiu in sange) si pot duce la tulburari ale ritmului cardiac uneori chiar mortale. Folosirea diureticelor in scopul de a slabi este iluzorie si comporta riscuri de hipotensiune, astenie, insuficienta renala. Semne de alerta: oboseala, crampe, voma.

5. Anticoagulante: riscuri hemoragice

Antivitaminele K permit formarea si recidiva trombozelor sau emboliilor. Ele se situeaza pe primul loc in topul spitalizarilor pentru accidente iatrogene (provocate de efectele secundare ale medicamentelor). Semne hemoragice: sangerari, chiar minore (gingii, nas, sange in urina sau in fecale), hematoame, ochi rosii. Oboseala, paloarea pot si ele sa semnaleze o hemoragie interna.

Corticoizi: risc de osteoporoza

Adesea prescrisi pe termen lung la persoanele in varsta pentru tratarea bolilor cronice dermatologice, respiratorii (astm grav), reumatologice (poliartrita), corticoizii sutn asociati si cu risc crescut de osteoporoza si fractura. Semne osteoporotice: dureri de spate, scadere in inaltime (tasarea vertebrelor).

Ai avut probleme cu vreun medicament? Ai un sfat sa le dai prietenelor de pe ele.ro? Discuta pe Forum !

Recomandari