Menopauza? No problem!

Menopauza? No problem!
  calendar_month        
In fiecare an, mii de femei ajung la varsta de 50 de ani si sunt nevoite sa faca fata menopauzei. Majoritatea simt problemele menopauzei, iar unele dintre ele cred ca nu pot sa actioneze impotriva lor: este o atitudine gresita!

Menopauza nu este un "accident" care apare dintr-o data. Aceasta perioada care se poate compara cu inversul pubertatii se instaleaza in cativa ani. Premizele se fac simtite inca de la 47-48 de ani. Inca de la aceasta varsta este posibil sa actionezi.

Bufeuri de caldura si crize de transpiratie

Exista mai multe tratamente hormonale pentru a lupta contra acestor neplaceri cunoscute in lumea medicala ca fiind caracteristicile menopauzei. Relaxarea si acupunctura constutuie alternative viabile.

Oboseala, tulburari de caracter si ingrasare

Aceste fenomene sunt tranzitorii. Odata instalat noul echilibru, corpul isi revine la normal. Un aport suplimentar de vitamine si oligo-elemente este adesea benefic, ca si practicarea regulata a exercitiilor fizice.

Acestea te vor face sa te simti mai bine in propria piele, sa-ti controlezi echilibrul nervos si sa lupti impotriva stresului.

Osteoporoza si alterarea vaselor sangvine



Accidentele cardiovasculare la femeile inaintea varstei de 50 de ani sunt rarisime. Dupa aceasta varsta insa, riscul creste, devenind egal cu cel al barbatilor. Lipsa de estrogeni si de progesteron pare a fi una dintre cauzele principale ale acestui fenomen.

Pentru a reduce riscurile: lasa-te de fumat, adu la normal nivelul colesterolului si trigliceridelor, echilibreaza-ti alimentatia, trateaza-ti hipertensiunea arteriala si lupta impotriva kilogramelor in plus.

Slabirea sistemului osos este complicatia cea mai grava a carentei de estrogeni. Consecintele sale dureroase se fac simtite cam la 10 ani dupa menopauza. Medicamentele prescrise de medic sau un tratament pe baza de calciu si vitamina D te pot ajuta sa-ti solidifici scheletul. Cand aceste tratamente sunt insuficiente, se poate apela atunci la tratamentul hormonal.

Confirmarea menopauzei

Testul cu progesteron iti permite sa recunosti menopauza. Pentru a o confirma, in cazul unei femei care nu a mai avut ciclu menstrual de 6 luni, medicul prescrie progesteron timp de 10 zile pe luna, 3 luni consecutive. Daca femeia produce inca estrogeni in mod natural, acest progesteron va declansa ciclul menstrual. Daca, in ciuda tratamentului, ciclul este absent 3 luni consecutive, femeia se considera la menopauza.

Menopauza si societatea

Menopauza este traita diferit de femeile din intreaga lume, in functie de societatea si normele din care acestea provin.

In general, femeile pentru care menopauza reprezinta o eliberare nu se plang de niciun simptom. De fapt, in anumite culturi, acest capitol permite accederea la un nou statut social. Inainte, erau considerate impure din cauza ciclului, apoi ajung sa impartaseasca activitatile barbatilor.

In schimb, in cadrul societatilor unde tineretea si seductia sau maternitatea sunt pretuite, femeile sufera diferite probleme la menopauza.

Recomandari