Menopauza: prevazuta printr-un test

Menopauza: prevazuta printr-un test
  calendar_month        
Un simplu test sangvin indica exact momentul in care femeia ajunge la menopauza, potrivit unui studiu prezentat la Roma, in cadrul unei conferinte asupra fertilitatii.

Daca va fi confirmat de studii pe scara mai larga, testul, conceput de o echipa de cercetatori iranieni, le va fi util femeilor care doresc sa-si planifice momentul in care isi vor fonda o familie, subliniaza intr-un comunicat Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE).

Testul se bazeaza pe masurarea nivelului de hormon anti-Mullerian (AMH) secretat de ovare.

Echipa Prof. Fahimeh Ramezani Tehrani din Teheran (universitatea Shahid Beheshti) a preloevat sange, la fiecare 3 ani, unui numar de 266 femei cu varste cuprinse intre 20 si 49 ani, pentru a masura concentratiile acestui hormon. Participantele la studiu au fost supuse si unui examen medical o data la 3 ani.

Specialistii au dezvoltat apoi un model statistic ce prezice sosirea menopauzei in functie de nivelulele hormonului ovarian, care scad in timp. Astfel, ei au determinat cu exactitate si din timp varsta la care 63 femei din studiu au ajuns la menopauza.

In medie, abaterea intre varsta prezisa a menopauzei si varsta reala a aparitiei acesteia nu a fost decat de 4 luni, iar marja maxima de eroare s-a inregistrat in intervalul 3-4 ani.

Concentratiile sangvine scazute ale hormonului la 20 ani duc la instalarea unei menopauze precoce (inaintea varstei de 45, chiar 40 ani), potrivit studiului.

Invers, un nivel hormonal ridicat la 20 ani (de minimum 4.5 nanograme la mililitru), ce se mentine si la 25 ani (3.8) si la 30 ani (2.9) corespunde unei menopauze dupa varsta de 50 ani.

Hormonul este capabil sa precizeze statutul reproducator al femeii intr-o maniera mai realista decat varsta in sine a femeii.

Metoda trebuie totusi sa fie inca verificata pe un grup mai mare de femei.

Recomandari