Menoragia: ce provoaca menstruatia abundenta si cum se trateaza

Menoragia: ce provoaca menstruatia abundenta si cum se trateaza
  calendar_month        
Menoragia sau hipermenoreea este o problema cu care se confrunta fiecare femeie de-a lungul perioadei fertile.

Menoragia se caracterizeaza prin cresterea fluxului menstrual si a duratei acestuia si poate trada exista unor afectiuni potential grave.


Cum stii ca suferi de menoragie

Menoragia este o problema pe care este posibil sa iti fie usor dificil sa o identifici corect, in special deoarece, de multe ori, ceea ce consideri a fi "menstruatie abudenta" ori "de lunga durata" se incadreaza, de fapt, in parametri normali.

Totusi, este recomandat sa ii faci o vizita medicului specialist in situatia in care remarci faptul ca trebuie sa iti schimbi tamponul intern sau absorbantul odata la 1-2 ore si ca menstruatia ta dureaza mai mult de 7 zile.

Alte simptome care ar trebui sa iti dea de gandit sunt durerile acute pe care le resimti in timpul menstruatiei, cat si eventualele sangerari aparute intre doua menstre.

Cauzele si tratamentul menoragiei

Cauzele menoragiei sunt diverse, astfel ca tratamentul aplicat variaza in consecinta. Printre cele mai comune cauze ale hipermenoreei se numara:

Dezechilibrele hormonale. Acest tip de dezechilibre este comun in perioada adolescentei, dupa primele mestre, dar si inainte de instalarea menopauzei. Dezechilibrele hormonale se pot corecta prin administrarea de anticonceptionale sau alti hormoni.

Fibromul uterin. Aceasta formatiune tumorala non-canceroasa poate duce, la randul sau, la instalarea menoragiei. Apare frecvent la femeile de peste 30-40 de ani si poate fi inlaturata prin interventii chirurgicale (miomectomie, ablatie endometriala, embolizarea arterei uterine, histerectomie etc.) sau tratamente medicamentoase (anticonceptionale, agonisti GnRH, gestrinon etc.).

Polipii cervicali. Mici excrescente localizate in canalul dintre vagin si uter, polipii cervicali pot declansa simptome precum menoragia din partea organsmului. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei lor, se pare ca responsabile ar fi anumite infectii, un nivel ridicat de estrogen ori inflamatiile pe termen lung. Polipii cervicali pot fi indepartati in timpul examinarii pelvine.

Boala inflamatorie pelvina. Anexita poate fi o alta cauza a menoragiei si se refera la o infectie care se localizeaza la nivelul organelor reproducatoare superioare ale femeii. De regula, tratamentul implica administrarea de antibiotice timp de 14 zile.

Dispozitivele contraceptive intrauterine. Femeile pot suferi de menoragie si ca urmare a utilizarii unor dispozitive intrauterine in scop contraceptiv. Hipermenoragia ar trebui sa dispara in urma inlaturarii acestor dispozitive si a aplicarii unui tratament contraceptiv alternativ.

Cancerul. Cancerul cervical, uterin sau cel ovarian poate declansa menoragia. Aceste cauze sunt rare, insa posibile, astfel ca, odata instalata hipermenoreea, este importanta realizarea unor analize amanuntite pentru identificarea potentialelor tumori maligne la nivelul organlor genitale.

Alte cauze ale menoragiei sunt:

Avortul sau sarcina ectopica; Administrarea de anticoagulante; Afectiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau tiroidei.

Autor: D.S.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Gandeste!
  • person

    "intrebarea nu e "de ce", intrebarea e "de ce nu""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right