Merisorul, remediul natural impotriva infectiilor urinare

history_edu ele.ro calendar_month 23 Oct 2012, 08:31
Infectiile urinare sunt afectiuni ce provoaca un disconfort major. Nevoia de a merge frecvent la baie, usturimi suparatoare in timpul urinarii si urina urat mirositoare sunt cele mai frecvente simptome care indica prezenta unei infectii.
Daca esti adepta remediilor naturiste, este bine sa stii ca merisorul este cel mai bun aliat al tau in prevenirea infectiilor tractului urinar si in tratarea infectiilor recurente.
In 80% din cazurile de infectie urinara, vinovata este bacteria E.coli (Escherichia coli). Aceasta este prezenta in tractul intestinal, dar poate migra cu usurinta spre vezica deoarece distanta dintre uretra si anus este mica. In unele cazuri, bacteria se inmulteste doar la nivelul uretrei (uretrita), in altele, ea ajunge in vezica si provoaca cistita. Netratata la timp, infectia urinara se poate extinde pana la rinichi.
Nu permite ca o simpla bacterie sa-ti provoace atat de mult disconfort! Poti preveni infectiile urinare cu ajutorul minunatelor merisoare.
Beneficiile merisorului in prevenirea infectiilor urinare
Cunoscute si sub denumirea de afine rosii, merisoarele sunt fructe-minune, utilizate in tratarea si prevenirea unui numar mare de afectiuni. Studiile recente arata ca o cura cu suc/ceai de merisoare te ajuta sa previi dezvoltarea infectiilor urinare.
Merisoarele contin apa in proportie de 80%, vitamine (A, C, E si vitamine din complexul B) si antioxidanti. Prin substantele pe care le contin, merisoarele cresc nivelul de aciditate a urinei. Bacteria E.coli se inmulteste mai greu intr-un mediu acid, astfel ca infectiile au sanse fie sa nu mai apara, fie sa fie usoare.
Micile fructe de padure au un continut ridicat de substante antibacteriene si antimicotice, denumite tanini, precum si de flavonoide ce tin sub control dezvoltarea bacteriilor din tractul intestinal.
Cum consumi merisoarele
Merisoarele sunt sanatoase si te protejeaza impotriva infectiilor urinare, indiferent sub ce forma le consumi. In general, medicii recomanda consumul de suc, decoct sau ceai de merisoare, dar le poti consuma si sub forma de tablete sau fructe uscate.
Decoct de merisoare
Decoctul (fiertura) de merisoare se prepara din 2 lingurite de frunze maruntite si 100 de ml apa rece. Dupa ce sta o ora la macerat, lichidul se strecoara. Peste frunze se toarna 100 ml apa clocotita si se lasa la fiert 15 minute. Dupa fierbere, vasul se ia de pe foc si se acopera cu un capac pentru 10 minute. Ulterior, continutul se strecoara si se amesteca cu lichidul stors prima data, apoi se completeaza cu 200 ml apa calduta, plus miere dupa gust. Este indicat sa consumi cate o lingura din acest decoct la fiecare 3-4 ore.
Ceai de merisoare
Pentru prevenirea si tratarea infectiilor urinare, este recomandat sa bei 3 cani de ceai pe zi. Pentru efecte rapide si optime, este bine sa consulti un medic. Acesta iti poate prescrie un tratament personalizat, in functie de infectia urinara pe care o ai.
Precautii in utilizarea merisoarelor
Specialistii sustin ca merisoarele sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe din lume, insa la unele persoane ele pot avea efecte secundare. Aciditatea mare a merisoarelor poate provoca deranj la stomac, diaree sau reflux gastro-esofagian.
Sucurile de merisoare din comert contin adesea zahar, de aceea este bine sa-ti prepari singura sucul de merisoare si sa-l indulcesti cu putina miere.
Tu ce remedii folosesti pentru a scapa de infectiile urinare?
Autor: Laura Galan
Alte articole despre