Mierea, penicilina de la albine

Mierea, penicilina de la albine
  calendar_month        
Mierea este un indulcitor natural si sanatos, care nu are efectele nocive ale zaharului. In cele mai multe cazuri insa, mierea pe care o gasim pe rafturile supermarketurilor este sirop de zahar, fara valoare nutritiva.

Pentru a te bucura de adevaratele beneficii ale mierii trebuie sa alegi sortimentele pure, bio, comercializate chiar de producatori.

Cum deosebesti sortimentele de miere

Mierea perfect clara este de cele mai multe ori supusa unor procese de ultrafiltrare si pasteurizate, care implica incalzirea la temperaturi ridicate. Aceste procedee elimina de cele mai multe ori substantele nutritive, cu efecte de vindecare, pe care mierea le contine.

De cele mai multe ori, mierea din comert este tratata si cu antibiotice periculoase, in special pentru femeile insarcinate.

Chiar si mierea etichetata ca fiind organica nu garanteaza faptul ca aceasta este pura. Pentru a verifica acest lucru, mierea trebuie sa aiba o culoare si consistenta laptoasa, iar pe fundul borcanului trebuie sa exista reziduuri de polen.

Mierea pura se poate cristaliza in timp, insa acest lucru nu inseamna ca nu mai poate fi consumata. Mierea este unul dintre cei mai puternici conservanti naturali. Pentru a consuma mierea cristalizata, borcanul trebuie incalzit la bain-marie timp de 15 minute.

Alege mierea poliflora

Mierea pura are culori diferite, in fucntie de florile si polenul din care a fost realizata. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat o miere este mai bogata in antioxidanti.

Mierea pura contine cantitati mari de polifenoli, antioxidanti care reduc riscul de cancer, micsoareaza colesterolul din sange si combate afectiunile cardiace. Mierea poliflora contine numeroase substante nutritive, din mai multe surse florale.

Polenul este bogat in vitaminele B, C, D si E, dar si in antioxidanti si minerale.

Mierea, antibioticul care lupta impotriva infectiilor cu streptococ auriu

Mierea nefiltrata contine si o substanta extrem de puternic, propolis, denumita si penicilina din miere. Propolisul este o substanta cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice.

Mierea poate fi astfel folosita cu succes in tratarea infectiilor cu virusi, printre care si streptococul auriu si E.coli.

Mierea trateaza ulcerul

Mierea neprocesata ajuta digestia si stimuleaza dezvoltarea de bacterii benefice. Contine probiotice, bifido bacterii si lactobacili care previn deranjamentele stomacale.

Consumul zilnic de miere neprocesata previne ulcerele gastrice, deoarece contine bacterii care lupta impotriva bacteriilor Helicobacter pilori care cauzeaza aceasta afectiune.

Mierea, energizant natural

Mierea este si o sursa importanta de energie. Contine mai multe calorii decat zaharul, insa este mult mai dulce, astfel ca pentru a indulci preparatele ai nevoie de o cantitate mai mica.

Mierea, utila in tratamentele cosmetice

Proprietatile antiinflamatorii ale mierii sunt utile si in tratamentele cosmetice si calmeaza tenul. Cleopatra este recunoscuta pentru grija pe care o purta corpului sau. Aceasta facea ocazional bai in lapte cu miere.

Mierea este utila pentru cei care sufera de psoriazis, eczeme sau dermatite seboreice ale scalpului.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari