Migrena: tratamente care functioneaza

Migrena: tratamente care functioneaza
  calendar_month        
Migrena este o boala care se caracterizeaza prin dureri de cap intense, carora li se pot asocia greturi si varsaturi. Din pacate, persoanele afectate de aceasta suferinta nu se prezinta prea des la medic pentru a primi ingrijiri adecvate.

Principalele medicamente

Scopul tratamentului de fond este reducerea frecventei si intensitatii crizelor, mai ales atunci cand ele provoaca absenteism cronic si jena sociala. In acest domeniu, nu s-au facut mari progrese in ultimii ani. Medicina recurge la medicamente clasice, care si-au dovedit eficacitatea:

Betablocante, care actioneaza asupra tensiunii arteriale si frecventei cardiace, dar care pot determina oboseala, impotenta, tulburari de somn.

Antiserotoninergice, care au ca efecte secundare luarea in greutate, greturi, vertijuri si risc de somnolenta.

Laroxyl, un antidepresiv non-serotoninergic ce prezinta aceleasi efecte secundare ca si antiserotoninergicele.



Epitomax, un nou antiepileptic destul de bine tolerat, dar care poate cauza vertijuri, somnolenta, iritabilitate.

Seglor, un derivat de ergot, destul de putin utilizat.

Trebuie asteptat minim 3-6 luni pentru a judeca eficacitatea tratamentului. De altfel, tratamentul incepe cu doze minime, ele marindu-se lent, asteptandu-se atingerea dozei minime eficace pentru a evita sau limita efectele secundare ale medicamentelor.

Acupunctura, relaxare si hipnoza

Factorul principal care declanseaza migrena este stresul. Se pare ca acupunctura, tehnicile de relaxare si hipnoza - tehnici care nu au efecte secundare si sunt netoxice - dau rezultate bune in tratamentul de fond si merita incercate.

Ele reduc intensitatea durerilor si, simultan, actioneaza asupra anumitor cauze ale durerii, cum ar fi tensiunea musculara sau anxietatea.

5 sfaturi pentru prevenirea crizelor

Dormi suficient (nici prea mult, nici prea putin: ambele extreme pot declansa migrena).

Pe cat posibil, evita stresul (poti practica tehnici de relaxare sau acupunctura).

Uita de alcool, de alimente grase si prajite, oua, ciocolata. Cafeaua se pare ca are un efect protector.

Fugi de caldura puternica (uita de sauna!), de frig, de vanturile violente si de expunerea la lumina puternica: migrena este manifestarea unei iritabilitati neuronale.

Tine un jurnal detaliat unde sa-ti scrii tot ce te inconjoara in momentul crizei: evenimente, alimentatie, alte simptome. Acesta este un mod de a identifica factorii declansatori, dar si de a lua masurile necesare pentru a preveni crizele.

Ce medic sa consulti?

Datorita originilor lor foarte variate, migrenele sunt greu de tratat. Cel mai bine ar fi sa te adresezi unui neurolog, care te va ajuta sa gasesti un tratament adaptat.
Recomandari