Migrenele si hormonii: o legatura intima

Migrenele si hormonii: o legatura intima
  calendar_month        
Exista o legatura intima intre hormonii sexuali si migrene. Astfel, anumite perioade din viata unei femei influenteaza favorabil sau defavorabil declansarea si intensitatea crizelor de migrena.

Migrena si ciclul menstrual

Influenta hormonala este clara. Prima constatare: in cazul a 10-20% dintre femeile care sufera de migrene, boala s-a manifestat pentru prima data la pubertate. Inainte de pubertate, boala afecteaza atat baietii cat si fetele, in mod egal. Insa dupa pubertate, incidenta la femei este de doua ori mai mare decat la barbati.

S-a constatat de asemenea ca migrena este o problema care insoteste ciclul menstrual in marea majoritate a cazurilor. Crizele menstruale apar cu 2 zile inaintea ciclului si tin pana la sfarsitul acestuia.

Migrena si pilulaIn putine cazuri migrena debuteaza cand femeia incepe contraceptia orala . Pentru marea majoritate a femeilor care sufera de migrene menstruale, luarea unui contraceptiv oral intensifica migrena. Uneori, agravarea crizelor se produce chiar in saptamana de oprire a contraceptivului.

In schimb, in cazul a 30-40% dintre femeile care sufera migrene, pilula nu modifica in niciun fel crizele, si chiar le amelioreaza uneori.

Influenta exacta a compozitiei hormonale a pilulei este putin cunoscuta. Totusi, se pare ca pilulele cu concentratie mica de estrogen sunt benefice pentru femeile care sufera de migrene deoarece reduc riscul de accident vascular cerebral, aceasta deoarece migrena si pilula reprezinta factori de risc ai accidentului vascular cerebral.

Migrena si sarcina

In timpul sarcinii, mai ales in trimestrul al doilea si al treilea, migrena ar trebui sa se amelioreze. Ea poate chiar sa dispara la unele femei. Intr-un procentaj foarte mic sarcina nu schimba problema migrenei, chiar degradand situatia.

Migrena si menopauza

In general, crizele de migrena se atenueaza odata cu varsta. Insa, cel mai adesea, boala se intensifica inaintea si in momentul menopauzei , pentru ca apoi sa scada in intensitate si frecventa. In ceea ce priveste tratamentul hormonal substitutiv, efectele acestuia asupra migrenei sunt foarte variabile. Migrena nu reprezinta o contra-indicatie pentru acest tratament si nu exista riscul de accident vascular cerebral.

Recomandari