Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!

Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!
  calendar_month        
Mucegaiurile sunt microorganisme ale vietii cotidiene: sporii lor sunt omniprezenti in aerul pe care il respiram. Daca unele ar putea fi utile omului, altele se pot dovedi toxice.

Majoritatea mucegaiurilor trec aproape neobservate. Dar unele dintre ele prezinta interes pentru om, fie ca aliment (branza roquefort), fie ca medicament (antibiotice).

Ele devin periculoase atunci cand elibereaza metaboliti toxici numiti micotoxine; acestea sunt in principal mucegaiurile alimentare si cele care invadeaza peretii locuintelor.

Mucegaiurile pot actiona asupra sanatatii in diverse moduri. O concentratie mare in aer poate declansa boli ale aparatului respirator: sinuzite, astm bronsic.

Toxinele mucegaiurilor ce provin din alimente pot, prin diseminare aeriana, sa provoace dureri de cap, dureri musculare, iritatii ale mucoaselor si o sensibilitate crescuta la infectii.

76724.jpg

Pentru ca mucegaiurile sa se stabileasca intr-un loc, trebuie ca anumite conditii de temperatura si umiditate sa fie indeplinite, dar le trebuie si o sursa de alimentatie suficienta.

Atunci cand un spor de mucegai soseste intr-un mediu propice, el da nastere la o structura compusa din filamente lungi ramificate ce se extind in cerc. Cresterea este foarte rapida si mucegaiurile acopera rapid suprafete mari.

Cum sa evitam mucegaiurile?

Pentru a evita ca ciupercile sa se ataseze de casa noastra, aeriseste adesea. Aseaza mobila la 5 -10 cm de pereti. Poti folosi de asemenea vopsele anti-mucegai, chiar varul se spune ca este eficient in aceasta problema.



Interiorul frigiderului este un mediu propice dezvoltarii ciupercilor. Acopera intotdeauna alimentele sau infasoara-le in film de plastic. Mucegaiurile iubesc deseurile organice - e mai bine deci sa nu le pastrezi prea mult timp in bucatarie.

Daca prajiturile, fructele, iaurtul sau painea au urme de mucegai, nu le manca. Acest lucru este deosebit de important mai ales in cazul painii: filamentele mucegaiului o cuprind mai intai la interior, inainte chiar de a descoperi urmele la exterior.

Fructele se pot consuma totusi chiar daca o parte a fructului este afectata, numai indeparteaza zona mucegaita si apoi rontaie-le!

Recomandari