Multaq in fibrilatia atriala

Multaq in fibrilatia atriala
  calendar_month        
Multaq® (dronedarona) reduce semnificativ, cu 24%, riscul de spitalizare de cauza cardio-vasculara sau de deces la pacientii cu fibrilatie atriala

Studiul ATHENA, publicat in New England Journal of Medicine, a demonstrat faptul ca Multaq® (dronedarona), adaugat la terapia standard, a redus semnificativ riscul primei spitalizari de cauza cardio-vasculara sau de deces cu 24% (31,9% vs. 39,4%) la pacientii cu fibrilatie atriala/ flutter atrial sau cu istoric recent al acestor afectiuni.

Fibrilatia atriala este o afectiune complexa care creste riscul de accident vascular cerebral de pana la cinci ori, agraveaza prognosticul pacientilor cu factori de risc cardio-vasculari si dubleaza riscul de mortalitate.

Rezultatele autorilor, asa cum au fost raportate in New England Journal of Medicine, au indicat o reducere semnificativa a riscului de deces de cauza cardio-vasculara cu 29% la pacientii cu FA. Multaq® a redus semnificativ riscul de deces de cauza aritmica cu 45%, iar numarul de decese de orice cauza a fost mai mic (16%) in grupul tratat cu dronedarona, comparativ cu placebo.

"Studiul ATHENA este primul studiu care a demonstrat o reducere a incidentei spitalizarii de cauza cardio-vasculara sau de deces la pacientii tratati cu un agent antiaritmic pentru fibrilatia atriala", a comentat dr. Stefan H. Hohnloser J.W., de la Divizia de Electrofiziologie Clinica a Universitatii Goethe din Frankfurt, Germania, investigatorul principal al studiului ATHENA.

Evenimentele adverse semnificative raportate in bratul cu Multaq® comparativ cu bratul placebo au inclus diaree (9,7% vs.6,2%), greturi (5,3% vs. 3,1%), bradicardie (3,5% vs. 1,2%), prelungirea intervalului QT (1,7% vs. 0,6%), reactii cutanate (10,3% vs. 7,6%), in principal rash cutanat si cresterea creatininei serice (4,7% vs. 1,3%). Nu s-au inregistrat diferente ale ratelor de oprire definitiva a administrarii medicamentului de studiu intre grupul Multaq® si cel placebo (30,2% vs. 30,8%).Dr. Stuart J. Connolly, Directorul Diviziei de Cardiologie de la Universitatea McMaster, Ontario, Canada si co-investigator principal al studiului ATHENA a spus: "Beneficiile clinice observate cu dronedarona in studiul ATHENA au survenit fara a se insoti de o rata semnificativ mai mare de tulburari tiroidiene sau pulmonare, comparativ cu placebo, raportate in timpul perioadei de studiu."

Despre Studiul ATHENA

Studiul de referinta ATHENA este singurul studiu dublu orb cu antiaritmice care a evaluat morbi-mortalitatea la pacientii cu fibrilatie atriala. Studiul s-a desfasurat in peste 550 de centre din 37 de tari si a inrolat un numar total de 4.628 pacienti.

Pacientii evaluati in studiul ATHENA au avut fie varsta de 75 de ani sau mai mult (cu sau fara factori de risc cardio-vasculari), fie varsta sub 75 ani cu cel putin un factor de risc cardio-vascular suplimentar (hipertensiune arteriala, diabet, un eveniment anterior cerebro-vascular ischemic, marimea atriului stang peste 50 mm sau fractie de ejectie a ventriculului stang mai mica de 40%). Au fost exclusi pacientii cu insuficienta cardiaca decompensata sau aflati in clasa New York Heart Association (NYHA) IV. Pacientii au fost randomizati sa primeasca dronedarona 400 mg de 2 ori pe zi sau placebo, cu o perioada medie de urmarire de 21 luni.

Despre fibrilatia atriala (FA)

FA este o aritmie cardiaca frecvent intalnita, in care atriile se contracta intr-o maniera necoordonata si dezorganizata, ceea ce poate cauza palpitatii, dispnee si fatigabilitate.In lipsa unui tratament corespunzator, FA poate determina complicatii severe, cum sunt accidentul vascular cerebral sau insuficienta cardiaca congestiva. Pe langa preventia accidentelor vasculare cerebrale si ameliorarea afectiunii, tratarea cu succes a FA vizeaza de asemenea reducerea morbiditatii si mortalitatii cardio-vasculare.

Despre dronedarona (Multaq®)

Multaq® (dronedarona) este un tratament investigational si singurul medicament antiaritmic care a demonstrat o reducere semnificativa a spitalizarii de cauza cardio-vasculara sau a mortalitatii la pacientii cu fibrilatie atriala/ flutter atrial. Multaq®, descoperit si dezvoltat de Sanofi-Aventis, a fost studiat intr-un program de dezvoltare clinica ce a inclus peste 6.200 de pacienti. Multaq® este una dintre inovatiile majore in fibrilatia atriala din ultimii douazeci de ani. Food and Drug Administration (FDA) din SUA a acordat produsului Multaq® o analiza prioritara, iar dosarul de inregistrare al medicamentului este in curs de evaluare si de catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMEA).

Recomandari