Muscatura de tantar: simptomele alergiei si tratament

history_edu redactia ele.ro calendar_month 07 Iun 2012, 13:56
Dupa atatea zile de ploaie si o perioada care se anunta a fi calduroasa, fara indoiala va exista o invazie de tantari . Problemele adevarate apar in momentul in care tantarii incep sa atace si sa intepe, lasand astfel in urma lor iritatii si simptome de boala.
Tantarii sunt atrasi de mirosul sangelui, in special in cazul copiilor si al femeilor tinere. Femelele sunt cele care sug sange atunci cand trebuie sa depuna oua si sa isi hraneasca larvele.
In procesul de intepare si hranire cu sange, femela tantar lasa in piele o anumita cantitate de saliva care provoaca reactia alergica.
Mai exact, reactia alergica este provocata de sistemul imunitar care nu tolereaza existenta salivei tantarului in organism. Astfel, apare eritemul (inrosirea pielii), tumefierea si senzatia de mancarime.
Simptomele alergiei
Primul simptom care apare este inrosirea pielii. De regula, o alergie la muscatura de tantar arata deswtul de inofensiv, iar de aceea, de cele mai multe ori, alergia trece neobservata.
De asemenea, umflarea zonei este o reactie alergica comuna la muscatura de tantar. Aceasta poate dura cateva zile sau chiar si o saptamana. O solutie in acest sens este sa aplici zilnic cate un cubulet de gheata. Acest mic tratament va reduce umflatura intr-o oarecare masura.
Tratamentul alergiei
In prima clipa in care ai observat muscatura de tantar, ar fi bine sa speli zona cu sapun antiseptic sau sa aplici un gen dezinfectant pentru maini direct pe zona afectata. De asemenea, toarna putina apa rece pentru intepatura, iar apoi infasoara un cub de gheata intr-o batista si tine cubul aplicat la nivelul pielii.
De asemenea, o varianta buna este sa aplici pe zona respectiva o frunza cu aloe vera. Planta reduce imediat din senzatia de mancarime si reduce roseata si iritatia.
O alta varianta este sa aplici local o crema cu efect antiseptic si un unguent anti-inflamator.
Cum sa previ intepaturile de tantar
In primul rand, imbraca-te cu haine care iti acopera o mare suprafata din corp. Rochiile si fustele lungi sau bluzele cu maneci lungi, din voal sau alte materiale care permit pielii sa respire vor forma o pelicula protectoare pentru pielea ta.
In acelasi timp, evita sa mergi la padure sau langa un lac, mai ales daca nu folosesti inainte o crema speciala care te protejeaza de intepaturile tantarilor.
Daca stai la curte si ai gradina, evita sa tii recipiente cu apa in zona. Acestea sunt o atractie pentru tantarii care vor depune oua la suprafata apei, oua care se vor transforma in sute de tantari in numai cateva zile.
Foloseste-te de aromele naturale care tin tantarii la distanta. Eucaliptul, cimbrul, menta, arborele de ceai sau lamaia sunt doar cateva dintre uleiurile esentiale care, aplicate pe piele, vor mentine tantarii la distanta. Amesteca doua sau trei lingurite de ulei sau lotiune de corp cu 3 picaturi din unul dintre uleiurile esentiale mentionate mai sus si aplica amestecul in special in zonele cu piele expusa. In acest fel tantarii vor mentine distanta, iar tu te vei putea simti mai relaxata.
Autor: Corina Petrea
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Plec.. dar raman cu voi
- person
"e loc sub soare pentru toata lumea. mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra."