Nasul infundat - semn de astm

Nasul infundat - semn de astm
  calendar_month        
Desi multi oameni au nasul infundat ca raspuns la alergeni sau ca simptom al racelii, aceia care sufera de congestie nazala cronica pot suferi de astm sever , fara sa-si dea seama!

Potrivit unui nou studiu suedez, congestia cronica, polipii nazali si chiar si simtul mirosului alterat sunt semne de astm, desi foarte multi bolnavi sunt nediagnosticati.

Dr. Jan Lotvall de la Universitatea Gotherburg Krefting Research Center spune ca aproximativ 2% din populatia vestica a Suediei are simptome de astm sever.

Studiul a fost publicat in revista Respiratory Research si a urmarit istoricul simptomelor de nas infundat sau secretii nazale la 30 000 subiecti alesi la intamplare. Lotvall spune ca studiul sau arata ca astmul este mai comun decat credeau pana acum cercetatorii medicali si ca ar trebui mai multa atentie din partea organismelor de sanatate in descoperirea si diagnosticarea pacientilor cu astm.

"Aceste descoperiri sugereaza ca unele parti ale sistemului imunitar care sunt activate de problemele nazale cronice au legatura cu astmul sever", spune Lotvall, "si ca aceasta descoperire poate duce la noi forme de tratament pe termen lung".

Astmul este diagnosticat de obicei atunci cand pacientii vin la doctor plangandu-se de simptome precum: wheezing, tuse persistenta, scurtarea respiratiei, durere in piept sau tulburari de somn din cauza tusei si wheezing-ului.

Dar studiul condus de Dr. Lotvall arata ca exista si simptome mai putin evidente ale bolii. El a declarat ca 60% din subiectii studiului sau care sufereau de astm aveau si probleme nazale, iar dintre cei cu astm sever, 30% au mai multe boli cronice nazale.

Lotvall crede ca rezultatele echipei sale vor ajuta la identificarea mai multor bolnavi de astm si a unor noi factori de risc, precum si la stabilirea unor relatii intre astm si alte boli cronice, cum este rinita (nasul infundat). El ii indeamna pe doctori sa fie mai vigilenti in recunoasterea simptomelor astmului la pacientii lor.

Daca simptomele apar pe timp de noapte, e semn ca boala e si mai grava.

Netratat, astmul are impact asupra activitatilor recreationale ale individului, cat si asupra somnului sau, putand sa reduca permanent diametrul tuburilor bronhiale.

"Astmul este, de fapt, un sindrom ce incorporeaza multe boli distincte, iar cand le vom identifica pe acestea, vom putea si sa tratam astmul mai eficient si poate chiar sa vindecam niste pacienti.", spune Dr. Lotvell.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

BARBATI NU VOR SEX
  • person

    ""ochiul este menit sa priveasca frumusetile din jur, iar nu sa judece"(fer. augustin)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right