Neaparat virgina pentru a te vaccina contra HPV?

Neaparat virgina pentru a te vaccina contra HPV?
  calendar_month        
Trebuie sa fii virgina pentru a te vaccina contra virusului HPV care provoaca aparitia cancerului de col uterin?

Intre dozele acestui vaccin poti intretine raporturi sexuale? Iata raspunsuri clare la aceste intrebari si la multe altele.

Da, vaccinul se poate face chiar daca nu esti virgina. Nu exista riscuri in plus pentru sanatate, dar exista sansa ca vaccinul sa fie mai putin eficace.

Explicatii

Papilomavirusul, un virus foarte comun si cancerigen, se poate transmite prin relatii sexuale.

El ramane ascuns in colul uterin si, in ani de zile, transforma celulele normale in celule canceroase. Noul vaccin vizeaza prevenirea cancerului de col uterin provocat de tulpinile HPV 16 si HPV 18.

Ideal este sa-ti faci acest vaccin de imunizare inainte sa ai relatii sexuale, edeoarece astfel vei fi 100% sigura ca n-o sa ai niciodata contact cu virusul. Vaccinul contine 3 doze injectabile: prima, a doua 2 luni mai tarziu si a treia dupa 6 luni de la prima doza.De ce este mai bine sa fii virgina cand iti faci vaccinul?

Deoarece va fi mai eficace. Iata cateva cifre ca sa intelegi:

Cand esti inca virgina, inainte si in timpul celor 6 luni de vaccinare, eficacitatea vaccinului este de 100% contra cancerului de col provocat de HPV 16 si 18.

Daca esti virgina in timpul primei injectii, dar iti pierzi virginitatea dupa aceasta prima etapa, eficacitatea vaccinului scade la 95% fata de cancerul de col.

Daca nu esti virgina cand iti faci vaccinul si nu esti sigura daca esti sau nu infectata, vaccinul are o eficacitate de doar 40% contra HPV 16 si 18.

De aceea vaccinarea este preconizata inainte de debutul vietii sexuale, pentru a-ti oferi protectia maxima.

Daca nu esti virgina, dar vrei sa te vaccinezi, nu este periculos pentru sanatate. Doar ca vaccinul nu va fi la fel de eficient contra HPV-ului.

De ce nu se face vaccinul din copilarie daca trebuie sa fii virgina?

Este o idee excelenta, care a fost studiata. Problema este ca vaccinul nu este recomandat la copiii mai mici de 9 ani deoarece nu exista date despre toleranta si eficacitatea vaciinului la aceasta varsta. In plus, vaccinul este eficace timp de 4.5 ani, dupa acest timp nu se cunoaste in ce masura mai protejeaza de HPV. Fara indoiala, rapelurile vor fi necesare. A face acest vaccin fetitelor, fara sa se stie sigur ca e eficace, fara sa se stie daca il tolereaza sau nu si stiind ca vor trebui sa faca rapeluri inainte sa-si inceapa viata sexuala ar fi aberant!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right