Nodulii mamari: Controlul timpuriu este esential

Nodulii mamari: Controlul timpuriu este esential
  calendar_month        
Descoperirea unui nod mamar este un lucru infricosator, insa trebuie sa stii cat mai multe informatii despre aceasta problema de sanatate, inainte de a te gandi la ce este mai rau.

Daca ai descoperit un nodul mamar sau alte schimbari la nivelul sanului, cu siguranta ca primul lucru la care te gandesti este cancerul de san . Relaxeaza-te si asteapta verdictul medicului.

S-a demonstrat ca 4 din 5 cazuri de noduli mamari sunt necancerosi, adica benigni. Totusi, este foarte important sa mergi la un medic specialist.

Cum se simte tesutul mamar normal

Sanii contin tesuturi de diferite consistente. Tesutul glandular, care se afla de deasupra sanului, se simte cel mai adesea ferm si noduros. Tesutul de grasime care inconjoara sanului se simte in special in partea inferioara a sanului si are o consistenta moale.

Modul in care simti sanii difera in functie de ciclul menstrual. De asemenea, tesutul mamar se schimba odata cu varsta, devenind mult mai gras si mai putin dens decat la tinerete.

Cand sa mergi la medic

Cu cat iti vei cunoaste mai bine sanii, cu atat vei putea descoperi la timp anomaliile si nu te vei speria atunci cand tesuturile isi schimba consistenta, in special in aproprierea ciclului menstrual.

Este insa indicat sa mergi la medic daca: descoperi un nodul nou sau anormal care se simte diferit nodulul nou nu dispare dupa ciclul menstrual nodulul isi schimba forma sau devine mai mare sfarcurile secreta un lichid cu sange observi schimbari ale pielii din zona sanilor sfarcurile isi schimba pozitia.

La ce sa te astepti timpul controlului medical

In timpul controlul medical, medicul iti va controla sanii si iti va pune si cateva intrebari. Cel mai adesea, medicul te va intreba despre simptomele pe care le simti si despre factorii de risc la care esti supusa, care pot declansa cancerul de san sau alte afectiuni ale sanilor.

Medicul se va uita la sanii tai, va nota forma si dimensiunea lor. Va observa si structura pielii de pe si din jurul sanilor. De asemenea, va studia si sfarcurile si va controla si tesutul sanilor.

Daca medicul confirma prezenta nodulilor, acesta iti va recomanda si alte teste pe care trebuie sa le realizezi. De asemenea, medicul va incerca sa determine si cauza acestor noduli.

Alte teste pe care trebuie sa le faci

Pentru evaluarea avansata a nodulilor mamari, medicul iti va recomanda si alte teste si proceduri. Printre acestea se numara: punctia - aspiratia cu ac fin ultrasunetele mamografia scanarea IRM, imagistica prin rezonanta magnetica biopsia.

Dupa fiecare tip de biopsie, tesutul mamar este trimis la un laborator unde este analizat. De obicei, rezultatele sunt disponibile intr-o saptamana.

Ce trebuie sa faci dupa controlul sanilor

Daca nodulul nu este canceros, medicul iti poate recomanda monitorizarea sanului pentru cateva luni. Mergi la medic regulat si nu sari peste programari. De asemenea, daca observi anumite schimbari ale nodului mergi de urgenta la medic.

Daca situatia nodului este incerta, medicul iti poate recomanda si un control la un chirurg specialist, care sa evalueze situatia.

Daca nodulul este canceros, trebuie sa stabilesti cu medicul un plan de tratament. Stadiul cancerului va determina si optiunile de tratament.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari