O femeie din opt face cancer la san

O femeie din opt face cancer la san
  calendar_month        
O femeie din opt face cancer la san in prezent din cauza stilului de viata dezechilibrat, iar cazurile sunt in continua crestere.

Oamenii de stiinta dau vina pe obezitate, alcool si amanarea maternitatii pentru cresterea alarmanta a cazurilor de cancer mamar.


In fiecare an sunt diagnosticate 47 700 cazuri noi de cancer la san, adica 130 pe zi. Numarul este dublu fata de cel de acum 30 ani.

Expertii descriu aceste cifre ca pe un semnal de alarma si spun ca boala ar putea fi prevenita daca femeile ar bea mai putin, si-ar mentine o greutate sanatoasa si ar face mai mult sport.

Cresterea numarului de cazuri are legatura si cu amanarea maternitatii si, in consecinta, cu numarul mai mic de nasteri al femeilor din ziua de azi. Cifrele arata ca in prezent 124 femei din 100 000 sufera de cancer la san, ceea ce inseamna o afectare de doua ori mai mare decat pentru oricare alt tip de cancer.

Oamenii de stiinta cred ca unele forme de cancer la san sunt declansate de hormonul sexual estrogen, care are legaturi si cu obezitatea, consumul de alcool, numarul mic de nasteri si lipsa alaptarii la san. De asemenea, cercetatorii dau vina si pe tratamentele de substitutie hormonala, la care apeleaza anual milioane de femei pentru a combate simptomele menopauzei.

Cifrele puse la dispozitie de Cancer Research UK arata ca 47 700 femei au fost diagnosticate in 2008, fata de 42 400 in 1999 si doar 24 120 in 1978.

Riscul de cancer mamar se mareste considerabil de indata ce femeile ajung la menopauza: jumatate din cazuri se inregistreaza la femeile cu varste cuprinse intre 50 si 69 ani.

Doctorii cred ca multe tumori sunt provocate de stilurile de viata nesanatoase si le solicita femeilor sa-si schimbe obiceiurile de alimentatie, mai ales in timpul menopauzei. Cercetatorii au descoperit ca obezitatea mareste riscul de cancer la san dupa menopauza cu pana la 30%. Celulele grasoase produc estrogen, iar femeile obeze au cantitati de doua ori mai mari din acest hormon producator de cancer decat femeile cu o greutate normala.

Si alcoolul mareste nivelul de estrogen din organism. Studii anterioare au aratat ca pana si un pahar cu vin pe zi mareste riscul de cancer la san cu 20%.

Femeile care au putine sarcini sau chiar deloc au de asemenea riscuri mai mari de cancer mamar, deoarece nivelul de estrogen scade in timpul sarcinii. Cele care isi intarzie maternitatea si au in consecinta mai putini copii sunt deci supuse unei actiuni de durata a estrogenului. Riscul se mareste si mai tare pentru cele care aleg sa nu alapteze, deoarece organismul produce mai putin estrogen in aceasta perioada.

Un studiu din 2009 a aratat ca peste 40% dintre cancerele la san ar putea fi prevenite daca femeile ar face niste schimbari simple de lifestyle. Cercetatorii ne sfatuiesc sa facem cel putin 30 minute de activitate fizica zilnica si sa limitam alcoolul la un pahar mic de vin pe zi.

Masuri de preventie contra cancerului la san

Copii inainte de 30 ani - sarcina conduce celulele mamare spre maturizarea completa, care le protejeaza de degenerescenta.
Controleaza-ti greutatea - dupa menopauza, excesul de kilograme favorizeaza dezvoltarea tumorilor.
Alapteaza - studiile spun ca alaptatul de minim 6 luni reduce riscul de cancer la san.
Bea mai putin - 1-2 pahare de alcool zilnice maresc riscul de cancer la san cu 30%. Acest efect se explica prin modificarea metabolismului estrogenului.
Fa sport - mersul pe jos macar 30 minute pe zi, un stil de viata activ, urcatul pe scari, practicarea unei activitati sportive o data pe saptamana diminueaza cu 40% riscul de cancer la san. Sportul scade nivelul de estrogen si mareste imunitatea organismului.



Autor: Nuage

Recomandari