O noua amenintare: obezitatea

history_edu redactia ele.ro calendar_month 14 Nov 2005, 11:22
Se vorbeste despre o noua epidemie in Australia. Si nu este vorba despre gripa, asa cum ne-am fi putut astepta, ci despre obezitate. Da, ati citit corect! In Australia, obezitatea a atins nivelul unei epidemii. Mai grav este faptul ca o crestere ingrijorartoare a acestei boli se inregistreaza in randul copiilor.
Conform statisticilor, in Australia, un milion si jumatate de copii sunt supraponderali. Si asta din cauza expansiunii pe care au cunoscut-o restaurantele de tip fast-food. Cartofii prajiti, hamburgerii, kebaburile, chipsurile si bauturile dulci si acidulate inlocuiesc cel putin o masa din meniul zilnic al tinerilor. Desi stirea facea referire la continentul Australian, cred ca nu gresesc prea tare daca afirm ca situatia pare sa se generalizeze.
Cati dintre noi nu prefera ca, in pauza de masa, sa dea fuga la chioscul din colt si sa cumpere "ceva de rontait", in loc sa se care cu pachetelul de acasa? Si cati parinti nu prefera sa le dea copiilor niste bani de buzunar, decat sa piarda timpul cu facutul sendvisurilor?
Este adevarat ca traim intr-o societate in care fiecare minut conteza, dar sa nu uitam ca sanatatea este cea mai importanta. Pe langa aspectul inestetic, obezitatea are consecinte grave asupra organismului. Iata numai cateva boli care sunt provocate sau agravate de surplusul de greutate: bolile cardiovasculare, diabetul de tip doi, artroza, calculi biliari, varicele, cancerul de colon. Pe langa acestea, starile de oboseala si somnolenta, abdomenul balonat si dificultatile de respiratie ar trebui sa distruga mitul bunicii conform caruia copii grasi sunt "frumosi si sanatosi". Prajiturile, bomboanele, ciocolata si dulceturile cu care ne place sa ii/ ne rasfatam si care par sa ii/ ne faca fericiti, au efecte devastatoare asupra organismului.
Obiceiurile nesanatoase de nutritie la care se adauga orele nesfarsite petrecute in fata computerului sau a televizorului duc la acumularea kilogramelor nedorite. In plus, tot mai putini tineri frecventeaza orele de educatie fizica: in ciclul primar citirea si matematica au prioritate, iar in clasele mari lipsa dusurilor sau transportarea treningului devin obstacole de netrecut. Si, asa cum spuneam mai sus, fenomenul tinde sa se generalizeze.
Dupa cum declara directorul Centrului pentru Studierea Obezitatii din New South Wales, citat de BBC Romania, bolile cronice se vor raspandi in randul noii generatii, iar speranta de viata a populatiei se va reduce.
Dupa cum se stie, este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Asa ca, desi nu este tocmai usor de facut, schimbarea stilului de viata poate stopa aceasta noua "epidemie" a secolului 21.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Horoscopul zilnic pe 2009
- person
"iata un horoscop zilnic pentru 2009 interesant despre toate zodiile!"