Obezitatea este contagioasa?

history_edu redactia ele.ro calendar_month 09 Apr 2008, 10:36
Un virus comun, numit adenovirus-36 (Ad-36), se pare ca este la originea anumitor forme de obezitate. Aceasta este descoperirea uluitoare a cercetatorilor americani de la Universitatea Pennington Louisiana, coordonati de doamna doctor de origine romana Magdalena Pasarica.
Acestia au observat ca soarecii infectati cu Ad-36, un virus comun care se afla la originea infectiilor respiratorii sau oculare, ar acumula o cantitate importanta de grasime in urma infectarii.
Ei au aratat de asemenea ca persoanele obeze prezinta un risc de trei ori mai mare de a fi infectate cu acest virus decat cele cu o greutate corporala normala. Pentru a explica acest fenomen ciudat, cercetatorii au expus virusului Ad-36 celule stem (celule nediferentiate care pot da nastere la celule specializate) provenite din liposuctii. Astfel, dupa o saptamana, majoritatea celulelor stem infectate se transformasera in celule adipoase, in timp ce acelea care nu fusesera expuse virusului nu suferisera nicio schimbare.
Concluzia trasa a fost ca virusul schimba natura celulelor stem, pe care le transforma in celule pentru stocarea grasimilor (celule grasoase). Bineinteles, cercetatorii au admis ca virusul nu este singurul care determina obezitatea, exista numerosi factori deja cunoscuti, cum ar fi excesele alimentare, genetica sau problemele metabolice. Insa, o parte din persoanele obeze ar putea fi afectate de acest virus.
Pentru viitor, cercetatorii spera ca vor putea sa dezvolte un vaccin contra obezitatii legate de virusul Ad-36.
Pentru mai multe detalii, doamna doctor Magdalena Pasarica a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari.
R: 1. Teoria ca un virus poate provoca obezitatea revolutioneaza intr-adevar domeniul medical si pe cel al nutritiei. Cum a aparut aceasta idee?
Magdalena Pasarica: Dr Nikhil Dhurandhar, un medic indian, a descoperit in anii 1980 ca o epidemie cauzata de adenovirus la gaini provoca moartea lor, dar in acelasi timp si ingrasarea lor.
In dorinta de a studia mai departe acest virus bizar, a venit in SUA. De atunci a descoperit ca adenovirusul tip 36 determina aparitia obezitatii la gaini, soareci, sobolani si maimute. De asemenea a aratat ca acest virus este asociat cu obezitatea la oameni.
In 2002, eram studenta la PhD la Wayne State University unde profesa Dr Dhurandhar, si eu am ales sa lucrez cu el pentru doctorat. Aici a inceput cariera mea de cercetator.
R: 2. Cat de greu a fost, practic, sa demarati activitatea de cercetare si cu ce ati inceput?
M. Pasarica: La inceputul doctoratului meu aveam deja cateva date despre animale si celule animale. Eu am vrut sa ma apropii mai mult de studiul obezitatii umane, si am ales sa studiez efectul virusului Ad-36 in celule adulte stem umane.
Celulele stem sunt celule goale, de rezerva, care se gasesc in corpul uman si se pot transforma in multiple linii celulare in functie de stimulanti si nevoi. Eu am aratat ca Ad-36 determina transformarea celulelor stem in celule grasoase si le determina sa acumuleze grasime. Aceasta a fost prima descoperire cu privire la celulele umane si celulele stem, de aici importanta cercetarii. Am aratat in-vitro ca Ad-36 cauzeaza obezitatea in celule umane.
R: 3. Cat de lung este drumul de la studiile clinice la comercializarea acestui vaccin revolutionar?
M. Pasarica: In acest moment se lucreaza la descoperirea precisa a mecanismului, apoi se va trece la studii clinice, apoi se va lucra la dezvoltarea unui vaccin. Aceasta poate dura de la 5-10 ani.
R: 4. In momentul actual, exista vreo metoda de investigare pentru a afla daca suntem infectati cu acest virus?

M. Pasarica: Sangele uman se poate testa pentru prezenta de anticorpi la acest virus Ad-36. Aceasta ne arata daca in vreun moment al vietii noastre am fost infectati cu acest virus.
R: 5. Pentru a nu contracta virusul Ad-36 este de ajuns sa ne spalam pe maini?
M. Pasarica: Adenovirusurile in general cauzeaza infectii respiratorii, conjunctivite si diaree. Acestea se pot transmite pe cale fecala-orala sau particule in aer. Noi am aratat ca in cazul animalelor, Ad-36 se transmite prin aer. Cu aceste date sugeram ca simplele reguli de igiena ar putea preveni infectia cu acest virus.
R: 6. Daca exista sau daca au fost identificate, care sunt efectele secundare ale acestui vaccin?
M. Pasarica: La vaccinuri inca se lucreaza.
R: 7. Credeti ca dupa conceperea vaccinului, acesta va fi un OTC ("over the counter" - vandut fara prescriptie medicala)? In cazul acesta, care ar fi pericolele?
M. Pasarica: NU avem date necesare pentru a comenta.
R: 8. Care este procentul cazurilor de obezitate cauzate de acest virus?
M. Pasarica: Un studiu in SUA arata ca anticorpii la Ad-36 sunt prezenti la 17% din populatia testata. Acelasi studiu arata ca populatia cu anticorpi la Ad-36 are o greutate mai mare decat populatia la care acesti anticorpi nu exista. In acest moment nu putem estima care este proportia persoanelor cu obezitate de origine Ad-36, dar presupunem ca undeva in jurul 5%. Dar daca te gandesti ca 5% din milioanele de obezi din toata lumea pot fi prevenite, este un mare lucru.
Reporter ele.ro: Bianca Geambasu
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





viata
- person
"nu voi fi un om obisnuit pentru ca am dreptul sa fiu unul extraordinar"