Obiceiuri care afecteaza creierul

history_edu redactia ele.ro calendar_month 13 Feb 2012, 10:00
Fumatul, consumul de dulciuri, odihna insuficienta sau somnul cu capul acoperit sunt obiceiuri zilnice care afecteaza creierul in mod dramatic. Duc la distrugerea celulelor cerebrale si la diverse afectiuni serioase, precum Alzheimer.
Celulele cerebrale sunt cele mai importante celule vii ale organismului uman. Spre deosebire de alte celulele ale organismului, atunci cand o celula cerebrala moare, aceasta nu are capacitatea de se regenera pentru a crea noi celulele.
Este astfel foarte important sa avem mare grija de creierul nostru, acolo unde au loc cele mai multe procese metabolice.
Iata mai jos cateva obiceiuri care afecteaza creierul:
Nu iei micul dejun
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, momentul in care organismul are sansa de a mari nivelul de glucoza din sange, dupa mai mult de 10 ore in care nu a mai primit niciun fel de aliment. Glucoza este esentiala pentru energie si vitalitate.
De asemenea, glucoza este foarte importanta pentru functionarea corecta a creierului. Persoanele care sar peste aceasta masa a zilei se confrunta cu un nivel scazut de zahar in sange si astfel cu mai putina energie pentru efectuarea sarcinilor zilnice.
In timp, insuficienta de nutrienti oferita organismului, duce la degenerarea celulelor cerebrale.
Mananci in exces
Creierul functioneaza in stransa legatura cu stomacul. Daca organele digestive se confrunta cu slabiciune, depresie sau congestie cauzate de anumite afectiuni legate de modul de alimentatie, acestea trimit un semnal catre creier.
La randul sau, creierul transmite organelor digestive mesajul ca este timpul pentru masa. Atunci insa cand mancam in exces, energia produsa de celulele cerebrale intra intr-o faza de amortire. Acest fenomen duce la intarirea arterelor cerebrale, iar creierul functioneaza defectuos.
Fumezi
Stiai ca o singura tigara contine peste 4000 de chimicale, printre care peste 50 au efecte cancerigene. Toxinele din tigara duc la numeroase probleme de sanatate, printre care si atacuri de inima sau infarct.
Fumatul poate duce si la atac cerebral, deoarece blocheza artera carotida care alimenteaza creierul cu sange. De asemenea, fumatul duce si la atrofierea creierului si la numeroase afectiuni mentale, printre care si Alzheimer.
Consumi dulciuri in exces
Glucoza este esentiala pentru functionarea corecta a creierului si pentru energia intregului organism. Trebuie insa consumata cu moderatie. Prea mult zahar in sange duce la eliberarea de hormoni suprarenali care maresc glicemia.
Glicemia marita impiedica absorbtia proteinelor si nutrientilor, ceea ce duce la malnutritie si intervine in dezvoltarea si functionarea corecta a creierului.
Nu te odihnesti suficient
Somnul este necesar pentru a revigora celulele organismului uman, in special celulele cerebrale. Neodihna pe termen lung duce la proasta functionare a neuronilor, diminuarea performantelor mentale si la accelerarea distrugerii celulelor cerebrale.
Persoanele care nu se odihnesc suficient devin si rezistente la insulina, ceea ce este un factor de risc pentru diabet si hipertensiune. Aceste afectiuni pot afecta creierul intr-un mod dramatic.
Dormi cu perna pe cap
Atunci cand dormi cu capul acoperit cu perna sau cu pilota, concentratia de dioxid de carbon din zona creierului creste. Acest lucru duce la scaderea concentratiei de oxigen, care afecteaza creierul si modul in care functioneaza.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre