Ochii tai sunt sanatosi?
history_edu ele.ro calendar_month 01 Aug 2007, 15:31
Ai probleme cu vederea la distanta? In viata de zi cu zi, 90% dintre informatiile de care ai nevoie sunt obtinute cale vizuala. Privirea este solicitata aproape in orice.Nimic mai simplu: iti iei niste ochelari sau faci o operatie laser. Exista insa mai nou si alternative "naturale" pentru imbunatatirea privirii. Psihoterapia, energizarea, exercitiile fizice sau acupunctura renunta la optica in favoarea unui principiu holistic: vazul tau poate fi schimbat prin puterea mintii.
Cat de viabile sunt aceste metode complementare? Oftalmologii sunt pesimisti si afirma ca asteapta dovezi palpabile pentru eficacitatea acestor tehnici alternative
Ochii sunt din ce in ce mai solicitati
In viata de zi cu zi, 90% dintre informatiile de care ai nevoie sunt obtinute cale vizuala. Privirea este solicitata aproape in orice ocazie. Cand stai la computer sau citesti, cand te uiti la televizor sau sofezi, cand iti privesti in ochi partenerul de discutie sau cand cauti alimentele de pe raftul magazinelor. O consecinta a solicitarii excesive a ochilor este si sporirea problemelor oculare. Cea mai frecventa este miopia. In tarile occidentale, aceasta afecteaza intre 30% si 35% din populatie, arata doctorul Anna Bambridge de la Universitatea din Glasgow intr-un studiu din 2002.
Miopie - "un viciu de refractie in care puterea refractiva a lentilelor ochiului este mai mare decat ar trebui sa fie in raport cu lungimea axului antero-posterior al ochiului".
Cu alte cuvinte, ochiul este mai mare si, de aceea, dioptriile focalizeaza lumina in fata retinei. Din aceasta cauza, poti sa vezi clar obiectele apropiate, dar nu mai poti sa distingi foarte bine obiectele departate. Concret, nu mai vezi de la distanta numarul autobuzului sau vezi in ceata atunci cand vrei sa percepi un obiect mai departat.
Operatia cu laser te scapa de miopie
La operatia miopiei prin laser s-ar putea crede ca vin mai mult femei, dar de fapt proportiile intre sexe sunt apropiate. Persoanele care vin pentru interventie au de obicei mai mult de -2,5 si numarul de dioptrii se opreste pe la -11, pentru ca miopiile mai mari nu pot fi tratate prin laser. Pentru miopiile mici si medii, motivatia tine mai mult de aspectul estetic.
Pentru miopii cu mai mult de 6 dioptrii, confortul este cel care dicteaza, caci atunci cand isi scoate ochelarii, un miop cu 8 dioptrii, de exemplu, abia reuseste sa vada la un metru.
Laserul iti slefuieste corneea
Operatia foloseste un laser cu o putere foarte mica, ce nu trece prin cornee sau prin retina. Este un laser reglabil care topeste tesutul la nivel de microni si care schimba foarte usor curburile suprafetei corneei. Pentru fiecare dioptrie, laserul "slefuieste" 13 microni. Daca inainte, punctul focal era inaintea retinei, printr-o aplatizare a curburilor, punctul focal va ajunge pe retina. Exista si persoane care nu au voie sa faca aceasta operatie, cum sunt cele cu diabet, pentru ca refractia ochilor lor oscileaza in functie de nivelul glicemiei.
Operatia dureaza cam 7 minute pentru fiecare ochi. In primele ore dupa interventie, pacientul simte deja o imbunatatire, dar dupa cateva ore, cand trece efectul anesteziei, simte jena oculara. Ochiul se linisteste a doua zi si dupa cateva zile se scoate lentila de contact terapeutica ce joaca rolul unui bandaj. Dupa aceea, recuperearea incepe intr-un ritm accelerat.
Dupa doua saptamani, cel operat vede deja cam 60%-70% din cat ar trebui sa vada si la o luna de zile vederea este aproape complet refacuta.
Ce asteapta pacientii?
Un procent de 80% din reusita operatiei este dat de informarea corecta a pacientului. Daca pacientul n-a fost bine informat, operatia poate sa fie perfecta, iar el poate sa spuna ca nu vede bine o cifra de pe panou si sa fie nemultumit.
Trebuie spus ca in primele luni, contrastul este usor scazut. De asemenea, e destul de probabil ca persoanele cu pupila mare sa vada seara halouri in jurul puntelor luminoase. Acest efect optic apare in urma aberatiei de sfericitate provenite in urma slefuirii corneei. In fine, in primele 6 luni de la operatie, reflexul lacrimal se atenueaza iar ochiul va fi mai uscat, lipsa compensata de lacrimi artificiale.
Sursa: Optilaser Medical Center Bucuresti
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Manualul Angajatului
- person
""femeile sunt facute sa fie iubite, nu intelese" - oscar wilde"