Operarea hemoroizilor: tehnici, complicatii, rezultate
![Operarea hemoroizilor: tehnici, complicatii, rezultate](https://imgs.ele.ro/www/800/5/52299.jpg)
history_edu ele.ro calendar_month 13 Mar 2009, 10:47
Dupa citirea acestui articol, nu vei mai spune "Am hemoroizi", ci "Am o boala hemoroidala"! Cu totii avem hemoroizi, ei constituie peretele intern al canalului anal. Problemele si durerile apar atunci cand hemoroizii ies din canalul anal, cand sunt obstruati de unul sau mai multe cheaguri de sange (tromboze) sau atunci cand sangereaza. Cand hemoroizii devin inconfortabili si durerosi, se pune problema operarii lor.
Doua tipuri de probleme hemoroidale
Hemoroizii externi
Se caracterizeaza prin formarea unui cheag de sange la nivelul hemoroizilor iesiti din anus, boala numita si tromboza hemoroidala. Ea se recunoaste usor dupa culoarea albastra si dupa durerea mare provocata.
Hemoroizii interni
Ei sunt localizati la nivelul anusului, partea terminala si sensibila a tubului digestiv, responsabila partial cu continenta anala. Hemoroizii interni pot sangera, uneori chiar abundent, determinand anemierea organismului. Adevarata problema incepe atunci cand hemoroizii interni ies din anus, formand asa-numitul prolaps hemoroidal. Boala debuteaza in momentul defecatiei, si devine permanenta in timp, si foarte greu de suportat. Hemoroizii interni pot suferi tromboze si se pot exterioriza, mai ales in momentul sarcinii si al nasterii.
Tratamente inainte de operatie
Operatia este realizata doar dupa incercarea tratamentelor disponibile. Potrivit expertilor, nu exista insa un adevarat tratament medical al bolii hemoroidale: nicio crema, niciun supozitor sau venotonic nu si-a demonstrat pana acum efectul terapeutic.
Tratamentul trombozei hemoroidale externe, atunci cand este dureroasa, este excizarea sa sub anestezie locala. In caz de politromboza hemoroidala interna exteriorizata, se va incepe cu un tratament medicamentos compus din antiinflamatorii (cortizon in cure scurte la femeia insarcianata), antalgice, si aplicarea locala de creme pe baza de cortizon. Daca tratamentul nu-si face efectul, operatia se face in regim de urgenta.
Cand e necesara operatia?
Prolaps hemoroidal: atunci cand hemoroizii interni, inflamati, ies din anus.
Politromboza hemoroidala: este afectiunea hemoroidala cea mai dureroasa, si se inregistreaza atunci cand hemoroizii nu mai pot intra in canalul anal, fiind nevoie de o operatie de urgenta. Acesti hemoroizi sunt congestionati, prin urmare nu mai sunt irigati si incep sa se necrozeze.
Pusee de tromboze hemoroidale frecvente.
Tehnica clasica de operatie
Operatia cea mai curenta consta in excizarea hemoroizilor, odata cu pielea si mucoasa, pana in partea superioara a canalului anal. Pentru aceasta, sunt realizate 3 incizii. Operatia dureaza intre 15 si 30 de minute si necesita o anestezie generala sau peridurala.
Operatia in practica
Aceasta operatie necesita spitalizare de 2-3 zile. Inainte de operatie, regiunea va fi epilata, bolnavul va trebui sa-si faca dus cu o spuma dezinfectanta, va lua antibiotic, un calmant si un tratament preventiv contra unei eventuale retentii urinare.
Dupa interventie, zona operata are nevoie de ingrijiri minutioase si atente. Vor fi necesare baile de sezut si tratamentele locale. De asemenea, va fi necesar un tratament laxativ pentru facilitarea tranzitului intestinal. Aceste tratamente sunt de urmat timp de 6-8 saptamani, pana cand se cicatrizeaza pielea.
Operarea hemoroizilor este o interventie dureroasa, de aceea se prescriu antalgice: pe baza de morfina in primele 48 de ore, asociata cu antiinflamatorii si paracetamol. In general, jena dispare intr-o luna.
Complicatii posibile
Sangerari
Retentie urinara
Infectie in zona operata
Micsorarea anusului in cursul cicatrizarii (de aceea pacientului i se cere sa-si faca singur tuseu rectal pana la sfarsitul cicatrizarii)
Recidivele apar la mai putin de 1% din cazurile operate
O alta operatie: Tehnica Longo
Tehnica pusa la punct de italianul Antonio Longo nu presupune excizarea hemoroizilor, ci impiedicarea iesirii lor din anus. Pentru aceasta, chirurgul ii fixeaza in rect. Interventia dureaza 20 de minute, sub anestezie locala sau generala. Avantaje: nu mai exista perioada de cicatrizare, convalescenta este mai rapida (o saptamana) si durerea post-operatorie este mai redusa. Interventia nu este indicata decat in caz de prolaps hemoroidal la efort si fara alta patologie asociata (fisura, fistula anala). Ea nu se adreseaza persoanelor care sufera de tromboza hemoroidala. Inconvenient: rezultatele pe termen mediu sunt mai putin bune fata de operatia clasica si se degradeaza in timp.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
![Belany - creeaza o atmosfera unica cu decoruri interioare si vaze de sticla elegante](https://imgs.ele.ro/www/160/1/119668.jpg)
![4 carti de dragoste pe care sa le incluzi in colectia ta](https://imgs.ele.ro/www/160/1/119667.jpg)
![Cum sa-ti pui in valoare feminitatea](https://imgs.ele.ro/www/160/1/119666.jpg)
![Dr. Vlad Ciurea avertizeaza asupra pericolelor tehnologiei: Poate provoca tumora cerebrala](https://imgs.ele.ro/www/160/1/119665.jpg)
![Cat costa sa zbori in SUA dupa eliminarea vizelor: Preturile biletelor de avion](https://imgs.ele.ro/www/160/1/119664.jpg)
ploua....
- person
"nu pot sa imi dau seama de ce a tebuit sa astept 30 de ani ca sa il intalnesc!!!unde a fost pana acu"