ORIGIN - studiu clinic randomizat in starea de prediabet si diabet precoce

history_edu redactia ele.ro calendar_month 14 Iun 2012, 12:06
Sanofi (EURONEXT: SAN si NYSE: SNY) a anuntat recent rezultatele studiului de referinta ORIGIN (Outcome Reduction with an Initial Glargine Intervention), care au demonstrat ca Lantus® (injectie cu insulina glargin
De asemenea, rezultatele au aratat ca insulina glargina a intarziat evolutia afectiunii de la starea de prediabet la diabetul zaharat de tip 2 si nu au existat asocieri intre utilizarea insulinei glargina si riscul marit de cancer de orice tip.
ORIGIN a fost un studiu clinic randomizat, derulat pe o perioada de sase ani, conceput pentru a evalua efectele tratamentului cu insulina glargina comparativ cu ingrijirea standard asupra rezultatelor CV.
Studiul a implicat peste 12.500 de participanti din intreaga lume diagnosticati cu prediabet sau cu diabet zaharat de tip 2 in faza incipienta si cu risc cardiovascular ridicat, cu 6.264 participanti alesi aleatoriu pentru a fi tratati cu insulina glargina in doze pentru a obtine o normoglicemie a-jeun.
Endpoint-urile co-principale au fost o combinatie de moarte din cauze cardiovasculare, infarct miocardic nonfatal sau atac cerebral nonfatal; si o combinatie de moarte de cauze cardiovasculare sau infarct miocardic nonfatal sau atac cerebral nonfatal sau o procedura de revascularizare sau spitalizare in caz de insuficienta cardiaca.
"La pacienti cu prediabet sau diabet zaharat de tip 2 in faza incipienta si cu risc cardiovascular ridicat, ORIGIN arata ca este posibila mentinerea unor niveluri reduse si stabile ale HbA1c care sunt aproape normale de-a lungul unei perioade indelungate, si intarzierea posibila a evolutiei afectiunii de la starea de prediabet la diabet.
Sanofi este mandra ca a sponsorizat acest studiu care aduce o contributie vitala la imbunatatirea intelegerii diabetului si a impactului controlului glicemic pe termen lung", a declarat Dr. Riccardo Perfetti, Vice President Medical Affairs, Global Diabetes, Sanofi.
ORIGIN a investigat utilizarea insulinei glargin la o populatie in randul careia insulina nu se utilizeaza in mod obisnuit1, oferind noi date cu privire la beneficiile si riscurile posibile ale initierii terapiei cu insulina glargina mai devreme pe parcursul evolutiei diabetului (durata medie a afectiunii de la diagnosticare la intrarea in studiu: 5,8 ani).
Despre ORIGIN
ORIGIN (Outcome Reduction with an Initial Glargine Intervention) este un studiu de referinta pe rezultate cardiovasculare, derulat pe o perioada de sase ani si care evalueaza Lantus® (insulina glargin) fata de ingrijirea standard in cazul a peste 12.500 de indivizi care prezinta risc cardiovascular ridicat, diagnosticati cu prediabet sau cu diabet zaharat de tip 2 in faza incipienta.
Acoperind 40 de tari din intreaga lume, este cel mai indelungat si mai mare studiu clinic randomizat de tipul sau in randul acestei populatii, si primul in evaluarea oficiala a efectelor insulinei asupra efectelor cardiovasculare. Studiul a avut un design factorial 2x2 pentru a determina daca utilizarea insulinei glargine pentru a atinge normoglicemia a-jeun (FPG - Concentratia plasmatica de glucoza - a¤ 95 mg/dL), si separat acizi grasi polinesaturati omega 3 (PUFA), ar reduce morbiditatea cardiovasculara si/sau mortalitatea3.
Participantii atribuiti ingrijirii standard au fost tratati in functie de cea mai buna judecata a investigatorului si a instructiunilor locale, s-au aplicat inclusiv masuri legate de stilul de viata, modificari la nivelul dietei, metformin, sulfoniluree si alti agenti antidiabetici cu administrare orala.
Despre diabet
Diabetul este o boala pe termen lung care se produce atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina (hormonul care regleaza concentratiile de glucoza din sange), sau cand organismul nu poate sa utilizeze eficient insulina produsa, sau ambele. Acest lucru are drept rezultat concentratii ridicate de glucoza in sange (hiperglicemie).
In timp, hiperglicemia necontrolata duce la complicatii macrovasculare si microvasculare ale diabetului.4 Complicatiile macrovasculare, care afecteaza vasele sanguine mari, includ infarctul miocardic, atacul cerebral si boala vasculara periferica.
Complicatiile microvasculare afecteaza vasele sanguine mici de la nivelul ochilor (retinopatie), rinichii (nefropatie) si nervii (neuropatie). Incidenta diabetului de tip 2 creste alarmant, in prezent existand peste 310 milioane de persoane in intreaga lume care traiesc cu aceasta afectiune.3
Alte articole despre