Otravuri in farfuriile noastre!

Otravuri in farfuriile noastre!
  calendar_month        
Alimentele noastre sunt pline de aditivi cu potential periculos, pe care nici fabricantii si nici statul nu se decid sa-i limiteze sau sa-i interzica. Ramane deci in seama noastra, a consumatorilor, sa fim vigilenti. Iata lista substantelor de evitat cu orice pret!

1. E320, E321: uzuali si cancerigeni

Acestia sunt antioxidanti folositi pentru intarzierea oxidarii alimentelor, mai ales a materiilor grase, pentru evitarea rancezirii lor. Ei au fost clasificati cu potential cancerigen de catre OMS, si pot provoca alergii cutanate, digestive, sunt suspecti de hipercolesterolemie.

2. Parabeni

Ei sunt folositi mai mult in cosmetica , dar si in alimentatie, mai ales in biscuiti si mezeluri. Parabenii, adica E214 - E219, sunt conservanti suspectati ca ar fi perturbatori endocrini, cu riscuri de sterilitate si cancer.

3. E535 si sare: atentie la alergii!

E535 este un antiaglomerant care este folosit pentru evitarea aglutinarii prafului de sare. Este prezent in numeroase saruri fine, de masa. Problema e ca E535 este un derivat de cianura care poate provoca alergii cutanate si digestive la unele persoane. Cumpara mai bine sare marina naturala sau iodata.

4. E102, E104, E110,E122, E124: coloranti suspecti

Ei fac produsele mult mai atragatoare, colorandu-le in galben, portocaliu si rosu. Se gasesc in bomboane, prajituri, siropuri, bauturi. Ei pot provoca alergii cutanate si digestive si favorizeaza hiperactivitatea la copii. Multi dinre ei sunt interzisi in SUA (E104, E110,E122, E124), Finlanda si Elvetia (E102).



5. Acizi grasi trans: riscuri de cancer la san?

Se gasesc inca in margarine, biscuiti, chipsuri, paste, tarte, ciocolata tartinabila. Ei sunt etichetati ca "grasimi partial hidrogenate" si provin, in mare parte, din transformarea industriala a grasimilor vegetale. Ei ajuta alimentele sa devina mai crocante si sa se conserve mai bine. Sunt devastatori pentru inima si vasele sangvine, si sunt banuiti ca ar favoriza cancerul la san.

6. E221, E228: greata si alergii

Ei sunt prezenti in vin, mustar, conserve de legume, pe post de conservanti. In afara greturilor si alergiilor, ei pot agrava astmul.

7. E950, E951, E955 = kilograme?

Aceste E-uri sunt edulcoranti prezenti in sucurile "light", "fara zahar adaugat" sau cu "0 calorii". Ei participa la favorizarea obezitatii deoarece incurajeaza apetenta pentru dulciuri, si prezinta risc de cancer pentru un viitor copil. Evita deci alimentele care contin aspartam, sucraloza, acesulfam K, ciclamat, zaharina, E950 sau E957.

8. E 210 si E213: factori de hiperactivitate

Acidul benzoic se ascunde sub aceste doua denumiri, si este folosit pe post de conservant in sucuri carbogazoase, conserve de peste, gemuri si jeleuri, fructe confiate. El favorizeaza alergiile cutanate si digestive si duce la agitatia copiilor hiperactivi.

Recomandari