Pacemaker-ul: cum te descurci cu el?
history_edu ele.ro calendar_month 31 Oct 2008, 10:13
Suferi de tulburari ale ritmului cardiac si medicul tocmai te-a anuntat ca va trebui sa porti un pacemaker pentru tot restul vietii? Nu te panica! Operatia este una usoara si vei putea duce o existenta normala cu acest implant.
O operatie nu este niciodata lipsita de importanta, insa nu trebuie sa te nelinistesti. Anestezia este locala, implantarea pacemaker-ului dureaza cam o ora, iar spitalizarea tine doar o zi sau doua. Inainte de a te lasa sa pleci acasa, cardiologul se va asigura ca aparatul este bine reglat si iti va explica si cum functioneaza.
Atentie la unde!
Odata intoarsa acasa, dupa ce te vei odihni ca dupa operatie, te vei putea intoarce la obiceiurile tale anterioare. Va fi chiar mai bine decat inainte, deoarece inima n-o va mai lua la trap. Nimic nu-ti este interzis, dar trebuie sa iei anumite precautii, deoarece undele electrice iti pot perturba aparatul.
Telefoanele mobile nu sunt interzise. Totusi, este recomandat sa tii mobilul la distanta de pacemaker, si sa vorbesti la urechea opusa partii in care este implantat aparatul.
Atentie: aragazele electrice (sau cu inductie) pot crea interferente cu stimulatorul cardiac. Tine-te la minim 2 metri distanta de ele! Nu va fi usor sa gatesti in conditiile astea, de aceea va trebui sa lasi pe altcineva sa se ocupe cu masa in familie sau sa-ti iei un aragaz normal.
Portile de securitate ale aeroporturilor nu sunt foarte periculoase pentru aparatul tau, dar poti sa le faci sa sune cand treci pe sub ele. Pe cat posibil, evita-le! Acelasi lucru este valabil si pentru bipaitoarele magazinelor. Anunta personalul cand este cazul!
Este total interzis sa faci anumite examene medicale, cum ar fi rezonanta magnetica nucleara (tomografii). Aceste aparate pot sa-ti deregleze complet pacemaker-ul. De aceea, nu uita sa mentionezi personalului medical ca esti purtatoare de pacemaker.
Evita sa te gasesti in proximitatea unei statii radar. Aceste unde pot sa provoace interferente.
In afara de unde, mai sunt necesare si alte cateva precautii:
Uita de sporturile violente, in timpul carora se poate sa primesti lovituri. Daca pacemaker-ul este atins sau deplasat, el se poate deprograma.
De asemenea, si unele miscri ale bratelor sunt interzise. Trebuie sa eviti sa le ridici deasupra capului. Uita deci de schimbarea becului!
Ce urmeaza?
In primul an, va trebui sa te prezinti la cardiolog de mai multe ori pentru controale; apoi, unul sau doua controale pe an vor fi de ajuns. Cardiologul va verifica daca totul functioneaza bine si va culege datele inregistrate de aparat de la ultima vizita. Aceste informatii vor fi o adevarata mina de aur pentru cardiolog, care va sti astfel sa-ti regleze cat mai bine aparatul.
La finele a cativa ani, se va pune problema schimbarii bateriei de litiu a pacemaker-ului, baterie care ii permite aparatului sa functioneze non-stop. Durata de viata a bateriei se situeaza in general intre 7 si 12 ani. Cu ceva timp inainte, controalele vor deveni mai frecvente si cardiologul iti va propune o data pentru operatia de schimbare a bateriei. Interventia este de asemenea una usoara, iar internarea nu dureaza de obicei decat o zi.
Alte articole despre