Patologia benigna a sanului

Patologia benigna a sanului
  calendar_month        
Patologiile mamare apar din adolescenta pana la batranete. O buna parte din aceste afectiuni sunt rezultatul unor modificari hormonale care apar odata cu pubertatea, dar exista si alti factori de risc, unii determinanti altii favorizanti.

Astfel, nasterea primului copil dupa 28 ani, anticonceptionale luate inainte de prima sarcina mai mult de 10 ani, traumatisme mamare, expunerea sanilor la ultraviolete pot determina aparitia acestor formatiuni la nivelul sanilor. Alimentatia bogata in grasimi, consumul de alcool si fumatul sunt un factor de risc in plus. Stresul a fost, este si va fi un factor agravant, dar si determinant al unei patologii a sanului

1. Fibroadenomul mamar este o tumora benigna intilnita la varste tinere (20-30 ani). Se considera ca dezvoltarea este favorizata de hiperestrogenism. Aceasta afectiune debuteaza insidios, frecvent in partea supero-externa a sanului. La palpare se percepe ca o formatiune rotunda, nedureroasa, dura, mobila fata de piele dar aderenta de restul tesutului glandular. Aspectul pielii nu se modifica, mamelonul nu se retracta si nu apare adenopatie axilara (marirea ganglionilor din axila).

2. Mastoza fibrochistica este cea mai frecventa stare precanceroasa a sanului. Se caracterizeaza prin aparitia de numeroase chisturi mici si noduli fibrosi in ambii sani. Apare frecvent dupa 30 ani datorita unor dezechilibre hormonale. Un rol important in etiologia aceste afectiuni il au hormonii tiroidieni. Are evolutie ciclica, accentuandu-se inaintea menstrei si diminuand pina la disparitie dupa menstra. Volumul si consistenta sanilor sunt crescute. Apar dureri spontane sau la palpare iar uneori se observa o secretie seroasa mamelonara. Are loc proliferarea tesutului fibros si se formeaza un placard sub care poate exista un cancer, nodulii impiedicand palparea tumorii ceea ce duce la imposibilitatea stabilirii unui diagnostic clinic. De aceea este indicata mamografia.

3. Chisturile mamare apar, in general, in perimenopauza. Evolutia lor poate fi urmarita ecografic. Probleme pot sa apara in cazul chisturilor vechi, de dimensiuni mari deoarece modificarile epiteliale din interiorul chisturilor sunt punctul de plecare al transformarilor maligne.

Ce se poate face pentru a depista in timp util o afectiune a sanului?

- fiecare femeie trebuie sa-si autoexamineze sanii o data pe luna, imediat dupa menstruatie, si sa se adreseze specialistului daca observa vreo modificare cum ar fi: aparitia unor formatiuni, modificari ale tegumentului, accentuarea desenului vascular, aparitia unei secretii mamelonare sangvinolente, marirea ganglionilor in axila;

- sa ceara medicului sa-i examineze si sanii atunci cind solicita o consultatie ginecologica;

- sa faca un control de rutina o data pe an;

- daca are o afectiune a sanilor, sa o monitorizeze pentru a depista eventuale modificari astfel incat sa se poata preveni sau trata in faze incipiente un cancer de san.

Recomandari