Patrunderea produselor toxice in ochi

Patrunderea produselor toxice in ochi
  calendar_month        
Proiectiile accidentale de substante chimice in ochi sunt rare, dar nu e de glumit cu ele. Fiecare secunda conteaza pentru a evita orbirea.

Gravitatea unei proiectii chimice in ochi depinde de natura produsului, de concentratia si de temperatura sa. Gravitatea depinde de asemenea de timpul de contact intre ochi si substanta chimica. Pe scurt, cu cat timpul de contact este mai mare, cu atat produsul va penetra mai adanc in ochi.

Acid sau bazic?

In general, leziunile provocate de produsele acide sunt diferite fata de acelea provocate de substantele bazice (alcaline).

Astfel, acizii degradeaza proteinele constitutive ale corneei, coagulandu-le pentru a forma complecsi care se vor opune penetrarii restului de produs in ochi. Totul depinde bineinteles de concentratia acidului (acizii diluati sunt mai putin periculosi).




Substantele bazice sunt si mai periculoase. Acestea (soda, amoniac, produsele de curatat sifoanele) reactioneaza cu acizii grasi continuti in ochi (reactia se numeste saponificare), degradand astfel membranele celulelor oculare si favorizand patrunderea cat mai adanca a substantei.

Cum actionati?

Inainte de orice, clatiti ochiul cu apa potrivita (sau cu ser fiziologic), timp de minimum 15 minute. La nevoie, nu ezitati sa va bagati capul sub robinet sau sub dus. In ambele cazuri, fiti atente sa departati bine pleoapele.

Nu mancati , in ipoteza unei interventii chirurgicale de urgenta. 76735.jpg



Daca durerea este intensa, luati un paracetamol.

Mergeti repede la spital sau la oftalmolog, dupa ce ati notat natura produsului.

In scopul preventiei

Purtati ochelari de protectie daca manipulati substante periculoase.

Atentie la copii. Statura lor mica ii expune in mod natural la proiectii.

Nu aplicati niciodata un produs cosmetic sau medicamentos pe ochiul ranit fara sa aveti avizul prealabil al medicului.

Recomandari