Pericolele calatoriilor exotice

Pericolele calatoriilor exotice
  calendar_month        
In aceasta perioada, de placere sau in interes de afaceri facem mai multe calatorii decat in restul anului. Exista mai mult ca oricand dorinta de a vedea locuri noi, de a cunoaste oameni apartinand diferitelor culturi. Cei care decid sa isi petreaca vacanta in locuri exotice departe de cotidianul stresant al marilor orase, trebuie sa-si ia minime masuri de siguranta pentru a nu transforma concediul intr-un cosmar.

Este uimitor cati bani cheltuie turistii pentru a cumpara bilete de avion sau de sedere la hoteluri si in acelasi timp cat de zgarciti sunt in ceea ce priveste asigurarea de sanatate pe care trebuie sa o faca pe parcursul calatoriei. Ar fi pacat ca un disconfort fizic sa te faca sa intrerupi calatoria, sau doar sa te faca sa petreci cateva zile in camera e hotel.

Daca ai probleme de sanatate, discuta cu medicul inainte sa pornesti la drum, informeaza-l despre locul in care urmeaza sa mergi. El poate sa te previna cu privire la influentele pe care conditiile meteo-geografice le vor avea asupra sanatatii tale. Este important sa stii ca doar calatoria in sine te face sa acumulezi stres. Destinatiile indepartate, departe de siguranta pe care ti-o confera locurile stiute de tine, departe de familie pot sa transforme chiar si cea mai independenta persoana intr-una stresata.

Denumirile medicamentelor s-ar putea sa fie diferie intr-o alta tara, iar unele dintre ele s-ar putea chiar sa nu existe in anumite tari. Limba straina si chiar barierele culturale pot sa ingreuneze comunicarea cu un medic sau un farmacist dintr-o tara straina. Ia cu tine mediamentele cele mai comune si cateva calmante, iar daca suferi de vreo boala cronica, neaparat fa-ti plinul cu medicamentele specifice.
Bolnavii de diabet, de exemplu, trebuie a ia cu ei acele si seringile de care au nevoie si instrumentele de testare a sangelui. Tot ei, s-ar putea sa aiba nevoie de o scrisoare din partea medicului, care sa ateste ca pot sa aiba aceste obiecte asupra lor. Multi ofiteri vamali, la vederea acestor instrumente te catalogheaza ca pe o persoana ce consuma droguri, iar acest lucru poate sa-ti aduca multe necazuri.


In ultimii ani s-au facut progrese enorme in combaterea bolilor infectioase. Cu toate acestea epidemiile inca mai exista in anumite tari. In functie de destinatia pe care o ai va trebui sa faci o serie de vaccinuri care sa te protejeze impotriva lor. Aceste vaccinuri nu sunt optionale. Daca nu ai dovada ca le-ai facut s-ar putea sa ti se interzica intrarea pe teritoriul unei anumite tari. Iata cateva exemple:

Holera Riscul pentru europeni si americani de a lua aceasta boala este scazut. Totusi au fost cateva explozii ale acestei maladii in America Latina, in Africa si Asia. Vaccinul trebuie facut cu sase luni inainte.

Hepatita A Aceasta este o afectiune a ficatului foarte rapsandita prin apa contaminata si proasta igiena in prepararea hranei. Daca calatoresti intr-o regiune cunoscuta pentru igiena precara a locuitorilor este foarte indicat sa te protejezi impotriva acestui virus. Vaccinul se poate face chiar inainte de plecare.

Hepatita B Este tot o infectie virala, dar spre deosebire de Hepatita A se transmite prin contactul cu sangele infectat: seringi, transfuzii de sange sau contact sexual neprotejat. Persoanele care vor locui sau lucra in zone in care populatia are un grad mare de infectare cu hepatita B trebuie sa se protejeze.

Encefalita Japoneza Aceasta este o afectiune virala foarte grava care se transmite prin muscaturile de tantar si este raspandita in regiunile de sud ale Asiei si Indiei. Vaccinul trebuie facut in trei serii o data la doua saptamani.



Meningita Este o infectie, de cele mai multe ori fatala, care afecteaza creierul. In ultimii ai au fost epidemii in nordul Indiei si in Nepal, in Africa centrala si in sudul Asiei. Un singur vaccin te poate proteja pe intreg parcursul calatoriei.

Turbarea Este o afectiune care apare in urma unei muscaturi de animal. Desi cainii sunt principalii responsabili pentru transmiterea acstei boli la om si alte animale pot fi responsabile de acest fapt. Orice muscatura trebuie sa fie tratata cu grija. Zona trebuie curatata cat mai repede cu sapun si apa. In aceste cazuri vaccinul se da dupa ce persoana a fost muscata. Exista si un vaccin care se poate face inainte pentru persoanele care calatoresc in zone cu un factor mare de risc, tocmai pentru ca acolo transportul pana la cel mai apropiat punct sanitar este o problema.

Tetanus Aceasta este o bacterie fatala care se infiltreaza in orice rana oricat de mica. Imunizarea calatorilor se face inaite de plecare, iar efectul dureaza 5 ani. Au existat epidemii ale acestei boli in Rusia si Europa de est in ultimii ani.

Tuberculoza Este o afectiune comuna in tarile tropicale. Nu constituie un risc major pentru calatori dar inainte si dupa calatorie, acestia trebuie sa fie imunizati.

Febra tifoida Este o alta bacterie infectioasa care se transmite datorita conditiilor precare de igiena personala. Este raspandita in Africa, Asia, America centrala si de sud. Primele reactii la aceasta baterie pot fi tratate cu aspirina si aplicatii locale de comprese cu gheata. Exista si un vaccin ce se administreaza pe cale orala.

Febra galbena Este o afectiune transmisa tot prin intermediul tantarilor. Un certificat international care sa ateste vaccinarea este cerut la intrarea in multe din tarile Africii si Americii Latine. Imunizarea dureaza 10 ani.


Exita de asemenea alte cateva aspecte care pot crea disconfort pe parcursul vacantei:

Senzatia de rau de masina - Aceasta poate avea loc si pe vas. Pentru a o minimaliza, trebuie sa ai asupra ta cateva pastile specifice acestui disconfort. Incearca sa stai intotdeauna in fata intr-un vehicul in miscare.

Extremele climatice - Multe vacante au fost distruse din aceasta cauza. Trebuie sa te imbraci conform temperaturilor din tara respectiva. Evita hainele prea stamte, din fibra sintetice care nu permit pielii sa respire. Palariile si lotiunile de protectie solara nu trebuie sa-ti lipseasca.

Insectele Acestea sunt factorul multor infectii. Cele mai periculoase sunt mustele si tantarii. Pantalonii si manecile lungi ofera protectie impotriva lor. Exista si lotiuni care odata aplicate pe piele tin tantarii la distanta. Zona gatului si a incheieturilor trebuie protejata in special cu ajutorul acestora.

Bolile venerice Este important pentru calatorii activi sexual sa stie ca in anumite parti ale lumii exista un paradis al sifilisului si al gonoreei. De asemenea riscul contactarii virusului HIV este mare in tarile tropicale.

In cele din urma, siguranta fiecaruia se reduce la bunul simt. Medicamentele nu acopera lipsa exercitiului fizic, excesele alimentare, igiena corporala neadecvata. O atitudine responsabila poate sa transforme aventura unei vacante intr-o amintire placuta.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right