Peste 1 miliard de oameni sunt dependenti de fumat

Peste 1 miliard de oameni sunt dependenti de fumat
  calendar_month        
Fumatul ramane o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala cauzand boli si decese: in 2009, fumau circa 1,1 miliarde de persoane, 30% dintre adulti (48% barbati si 12% femei).

Tigarile sunt cele mai eficiente vehicule de furnizare a nicotinei: in mai putin de 10 secunde de la primul puf, nicotina ajunge la creier! Astfel, se creeaza o dependenta considerata de adictologi (specialistii in adictii) mai mare decat heroina sau cocaina.

Practic, daca simti nevoia imperioasa "sa tragi" primul fum in prima jumatate de ora de la trezire si fumezi mai mult de 10 tigarete pe zi, esti dependent de nicotina.

Nicotina actioneaza direct asupra inimii si vaselor de sange, crescand frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. In concentratii mari, nicotina este letala, o singura picatura de nicotina pura, pusa pe limba, fiind suficienta pentru a ucide o persoana.

Un studiu realizat in Marea Britanie, de-a lungul a 50 de ani, a avut rezultate incredibile: autorii au stabilit ca renuntarea la fumat la varsta de 30, 40, 50 sau 60 ani a determinat prelungirea sperantei de viata cu 10, 9, 6 si respectiv 3 ani. Acelasi studiu a ajuns la concluzia ca barbatii care au fumat tigari pana la varsta decesului au murit cu 10 ani mai devreme decat colegii de generatie nefumatori.

Fumatul este o boala care se numeste dependenta de nicotina. Du-te la medic pentru tratament de specialitate!

Fumatul este o boala care poate fi tratata cu ajutorul medicului! In absenta unor masuri urgente tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni in cursul acestui secol!

Tutunul este, la inceputul secolului XXI, a doua cea mai importanta cauza de deces care poate fi prevenita. Victimele tutunului sunt mai numeroase decat cele facute de drogurile ilegale, accidentele rutiere, crimele si HIV/SIDA, calculate la un loc. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza bolilor asociate tutunului. In absenta unor masuri urgente, tutunul ar putea ucide un miliard de oameni in cursul acestui secol.

Fumatul nu este un simplu mod de socializare. Este o boala psihica - adictia de nicotina, si o dependenta psiho-comportamentala. De aceea fumatul poate fi tratat cu ajutorul medicului si al psihologului.

Sistemele de sanatate au responsabilitatea principala pentru tratarea dependentei de tutun.

Conform Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat international ratificat si de Romania in 2005, sistemele de sanatate trebuie sa includa consiliere pentru renuntarea la fumat cuprinsa in: asistenta medicala primara, usor accesibila, linii telefonice cu apel gratuit (cunoscute sub numele de quit lines) si accesul la medicamentele recomandate international la un pret accesibil. Toate cadrele medicale trebuie sa pledeze pentru renuntarea la fumat. Taxele crescute pentru produsele din tutun descurajeaza consumul, mai ales in randul asolescentilor si tinerilor, si cresc veniturile guvernamentale. Este dovedit de studii ale Bancii Mondiale ca, in tarile in curs de dezvoltare, o crestere a pretului tigarilor cu 10% determina o scadere a prevalentei fumatului cu 4%! Alocarea veniturilor provenite din aceste taxe pentru actiuni pentru controlul consumului de tutun si alte programe sociale si de sanatate importante, creste acceptarea lor de catre populatie.

Protejati oamenii fata de fumul de tutun! Toti oamenii au dreptul constitutional de a respira si de a lucra intr-un mediu cu aer curat!



Fumatul pasiv este la fel de nociv si creste riscul imbolnavirilor la cei supusi acestui tip de poluare. Dupa o ora de stat intr-o camera inchisa in care se fumeaza, nefumatorul inhaleaza cantitati egale de nitrozamine (substante puternic cancerigene!) cu cele existente in 15 tigari nefiltrate.

Expunerea la fumul de tigara al altora, cauzeaza boli de inima, boli pulmonare, cancer, etc. Chiar si o scurta expunere poate provoca leziuni importante deoarece nu exista un nivel sub care cineva este protejat!

Politica spatiilor "LIBER DE TUTUN" se dovedeste a fi foarte populara dar si foarte eficienta. Daca inainte de aplicare, suportul populatiei se situeaza intre 60 si 70% (in functie de tara), dupa 1 an de la implementare, sustinerea depaseste 80%, chiar si in randul fumatorilor! Surprinzator a fost impactul asupra sanatatii publice: dupa 6 luni de aplicare, s-au constat reduceri semnificative (chiar si de 21%!) ale numarului de internari in spital pentru infarct miocardic acut si pentru crize de astm (in randul copiilor).

Contrar previziunilor fataliste ale celor din sectorul HORECA, studiile realizate pe baza cifrelor de vanzari raportate catre autoritati au dovedit ca veniturile comerciantilor nu au fost afectate.

Orice tara, indiferent de nivelul bugetului, poate pune in aplicare politici eficiente "Liber de Tutun." Numai interzicerea totala a fumatului in locurile publice, inclusiv la locurile de munca in spatii inchise, poate proteja oamenii de efectele nocive ale fumului de la tigaretele altora (cunoscut adesea ca fumat second-hand)! Aceasta masura ii poate ajuta si pe fumatori sa renunte, inclusiv prin scaderea tentatiei de a relua fumatul, dar poate reduce fumatul si in randul tinerilor, prin disparitia modelului social recreativ.

Ce legi internationale privind mediile libere d efumat sunt deja in vigoare?

Pana in prezent, 15 state membre au legi care protejeaza cetatenii fata de expunerea la fum de tutun de o maniera cuprinzatoare. In Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Spania si Ungaria exista interdictii totale de a fuma in toate spatiile publice inchise si la locurile de munca, inclusiv in baruri si restaurante. Italia, Suedia, Malta, Letonia, Finlanda, Slovenia, Franta, Esarile de Jos, Cipru si Polonia au introdus o legislatie impotriva fumatului, permitand, totusi, amenajarea de spatii inchise speciale pentru fumat.
In celelalte state membre, legile privind mediile libere de fumat excepteaza anumite locuri publice, precum barurile si restaurantele.

Legislatia actuala de protejare a cetatenilor fata de fumul de tutun, pe stat membru, poate fi consultata aici: http://ec.europa.eu/health/tobacco/law/free_environments/index_en.htm

Pentru protejarea sanatatii cetatenilor, aceste legi trebuie sa fie aplicate efectiv. Daca nu sunt aplicate corespunzator de autoritatile nationale, chiar si dispozitiile stricte privind mediile libere de fumat nu asigura protectie fata de expunerea la fum de tutun la locurile de munca interioare si in spatiile publice.

Care este impactul tutunului asupra sanatatii cetatenilor UE?

Aproximativ 650 000 de cetateni UE mor prematur in fiecare an din cauza consumului de tutun. Aceasta cifra include si nefumatorii. In conformitate cu estimari prudente, aproximativ 80 000 de adulti, inclusiv aproape 20 000 de nefumatori, au murit in anul 2002 in UE-15 din cauza unor boli cauzate de expunerea la fum de tutun acasa si la locul de munca.

Aproape 13 milioane de oameni in cele 27 de tari ale UE sufera de una sau mai multe dintre cele sase categorii principale de boli asociate cu fumatul. Acestea sunt:

1. Bronsita si alte infectii ale cailor respiratorii inferioare
2. Bronhopneumopatie cronica obstructiva
3. Congestie cerebrala, infarct miocardic, obstructii arteriale (mai ales la picioare) si alte boli cardiovasculare
4. Astm
5. Cancer pulmonar
6. Alte forme de cancer, de exemplu pancreatic, esofagian si stomacal

Ce face fiecare institutie implicata in controlul tutunului in UE?

UE si autoritatile din statele membre colaboreaza la controlul tutunului. Un pilon central al controlului tutunului este legislatia UE privind produsele din tutun si reclamele la tutun. Aceste legi sunt destinate sa concilieze obiectivele pietei interne cu necesitatea asigurarii unui nivel ridicat de protectie a sanatatii pe teritoriul UE. Comisia Europeana este insarcinata cu supravegherea punerii in aplicare a acestor legi si cu propunerea de schimbari necesare.

Ce reprezinta conventia cadru OMS pentru controlul tutunului?

Conventia Cadru OMS pentru Controlul Tutunului reprezinta reactia comunitatii internationale la problemele cauzate de fumat. Adunarea Generala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a pus in 2003 bazele acestui prim tratat international de sanatate publica, o piatra de hotar ce adauga cooperarii libere a natiunilor in domeniul sanatatii o dimensiune de drept international implicand obligatii ferme pentru guvernele Statelor Parti ale tratatului in apararea vietii cetatenilor lor.

Fara masuri urgente, FUMATUL AR PUTEA UCIDE UN MILIARD DE PERSOANE IN ACEST SECOL. Prin aplicarea Conventiei Cadru OMS pentru Controlul Tutunului, Guvernul si autoritatile pot consolida binele comun si preveni sute de milioane de morti premature.

Mai multe detalii gasiti pe: www.stopfumat.eu

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Obsexualul
  • person

    "incearca sa fii un om mai bun... e asa placut..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right